www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


etnik Archív
2019. június SzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzV Aktuális program:
2020.06.03.
010203040506070809101112131415161718192021222324252627282930

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2008.05.01.

1968 – Fordulópont?


A MEDIAWAVE társprogramjaként tartottak 1968 – Fordulópont? címmel nemzetközi konferenciát a győri Széchenyi Egyetem doktori iskolájában, ahol a szakma jeles tudósai mellett Dalos György költő és Jirí Menzel filmrendező is megosztotta a ’68-ban történtekkel kapcsolatos ismereteit, emlékeit.

A konferencián elhangzott hét előadással a referálók arra a kérdésre próbáltak választ kapni, hogy a negyven évvel ezelőtt történtek mekkora jelentőséggel bírnak napjaink gazdasági, szellemi, kulturális és politikai folyamataira. A meghívottak között volt az események aktív résztvevője mellett a korszak elismert kutatója is, de a fiatal kritikus generáció is képviselte magát a rendezvényen.

Az első előadó Jan Kavan, cseh diplomata volt, aki a ’68-as csehszlovákiai eseményeket követően – a passzív ellenállást szorgalmazó magatartása miatt – húsz éves száműzetésre kényszerült. A mintegy negyven perces értekezésében saját emlékein kívül a csehszlovákiai események társadalmi, politikai hátteréről, illetve annak mai vetületéről beszélt a politikus.
Miszlievitz Ferenc, az MTA doktora, Jan Kavan előadására reflektálva kifejtette, nemcsak a magyaroknak, a környező országoknak sem sikerült a közelmúltat feldolgozni, így fontos feladatnak tekinti a történtek minél hamarabbi pontos interpretálását. A ’68-as események kronológiai ismertetése mellett saját emlékeit is felidézve elmondta, a szabadság szele Európa- és Amerika-szerte a levegőben volt. Külön kitért a ’68-hoz kapcsolódó események túlmisztifikálásának problematikájára. A szociológus szerint ugyanis sokan nem veszik figyelembe a tényt, hogy ezeket az eseményeket sok minden megelőzte. Így – egyebek mellett – az amerikai erőszakellenes program, a szabad gondolkodás követelése, amelyet jól mutatnak a korabeli párizsi plakátok, illetve amerikai graffity-k. Miszlievitz szerint tehát egy tartalommal telített élet utáni vágy jelent meg a hatvanas években, és ez a kulturális, filozófiai dimenzió volt a ’68-as eseményeket kiváltó legfontosabb ok.

Honvári János gazdaságtörténész ezután az új gazdasági mechanizmus magyarországi megjelenéséről beszélt. Értekezése három fontos kérdéskört érintett, így a magyar reformok bevezetését, majd a gazdasági reformprogramokat összefoglalva végül rátért a ’68-as eseményeket kiváltó okok tárgyalására. A külső és belső okok részletes felsorolása után Honvári János elmondta, a magyar gazdaság több esetben szabadabb volt, mint ahogyan azt manapság elismerik.
A gazdaságtörténész beszámolóját követően Dalos György, Németországban élő költő, műfordító olvasta fel a ’68-at felidéző, nyomtatásban eddig meg nem jelent írását. Ezzel betekintést nyújtott a Coca-Cola magyarországi forgalmazásának megindulásától kezdve a vasút államosítás, valamint a ’68-as Táncdalfesztivál történetén át az új gazdasági mechanizmus megjelenésébe is.
Varga Zsuzsanna történész az előző előadásban hallott korkép után agrártörténeti eszmefuttatással világította meg a korszakot. A külföldi turisták, diplomaták visszaemlékezéseiből, illetve korabeli dokumentumokból összegzett észrevételeivel kapcsolatosan elmondta, a ’60-as években ideutazóknak meglepetést okozott - egyebek mellett - az élelmiszerkínálat és a minőségi áru megjelenése. Ezt tárgyalva a magyar mezőgazdaság működésének minél szélesebb körű bemutatására törekedett előadásában.
Valuch Tibor történész ezután egy másik aspektusból, a kulturális dimenziót felvázolva tárgyalta a korszakot. Előadásában többek között kitért a televíziózás megjelenésére, amely az eredeti célt, a pártpolitikai funkciót betöltő szócső feladatát ugyan nem látta el, a tömegkultúrát azonban annál inkább terjesztette a magyar társadalom különböző rétegeiben. Emellett olyan problémákra tért ki, mint az egyházzal vagy az ötvenhatosokkal való leszámolás.

A konferenciát Jirí Menzel cseh rendező előadása, illetve a vele való beszélgetés zárta. Először a ’68-as emlékeit, illetve a történtek kulturális hátterét fedte fel, majd beszélt a cseh film mai helyzetéről. Az alkotó elmondta, a cseh mozik bevételének 33 százalékát a hazai filmek adják. A Valuch Tibor által tárgyalt problematikát tekintve Menzel még kitért arra, nem szereti a filmművészet fogalmának használatát, hiszen elsősorban foglalkozásának tekinti azt, kenyérkereseti forrásnak. Tiszteli a régi korok nagy alkotóit, azt amit létrehoztak, miközben pedig nem foglalkoztak azzal, opuszaik fennmaradnak-e utánuk vagy elfeledik őket.
Ossza meg ismerőseivel:
Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák