www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 


 

TARTÓSHULLÁM / MEDIAWAVE EGYÜTTLÉT

30. KIADÁS

2020. április 28-május 2.

 

 

 

TARTÓSHULLÁM / MEDIAWAVE EGYÜTTLÉT

30. KIADÁS

2020. április 28-május 2.

 


 

TARTÓSHULLÁM / MEDIAWAVE EGYÜTTLÉT

30. KIADÁS

2020. április 28-május 2.

 

 

 

TARTÓSHULLÁM / MEDIAWAVE EGYÜTTLÉT

30. KIADÁS

2020. április 28-május 2.

etnik Archív
2019. szeptember VHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVH Aktuális program:
2019.09.20.
010203040506070809101112131415161718192021222324252627282930

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2012.04.30. 19:21

HANGSÚLYT A KÖZÖSRE - Both Miklós a Cafés & Citizenry projektről - Jávorszky Béla Szilárd beszámolója


Az idei Mediawave sajátos vonulatát jelentette a Cafés & Citizenry című, az európai roma integrációt segítő, művészeti alapú projekt, melyet Hartyándi Jenőék – olasz és román társpartnerek bevonásával, no meg az Európai Unió hathatós anyagi támogatásával – még a tavalyi Ördögkatlan Fesztiválon indítottak útjára. S amely a kávéházi roma zene gyökereinek felfedezésére és újjáértelmezésére tesz kísérletet.

Both Miklós zenei projektvezetőt faggattam.

- Mikor Jenő felkért, milyen elképzelésekkel vágtál bele?


- Jenővel korábban hasonló projektben dolgoztam együtt, ott is olyan muzsikusra volt szüksége, aki innovatív módon igyekszik az autentikus népzenéhez hozzányúlni, a múltbeli tradíciókból modern szellemiségű produkciót létrehozni. Azaz a hagyományt egyfajta módon továbbmenteni, újrateremteni. Az akkori workshop olyan jól sikerült, hogy onnantól fogva szorosabbra fűződött a viszonyunk, s így jutottunk el ehhez a roma integrációs projekthez. Romániából, Olaszországból és Magyarországból vesznek részt benne muzsikusok, romák és nem romák, s együtt keressük a közös zenei gyökereinket.


- A magyar kávéházi zenében? Vagy ennél tágabb értelemben?


Hogy ki mit ért kávéházi zenén, az közel sem annyira egyértelmű. Magam nem is nevezném annak. Mert azzal kapcsolatban némi megalkuvás, bársonyosság, kiszolgálás is eszébe jut az embernek. A mi projektünknek azonban egyáltalán nem a szórakoztatás a célja. Inkább olyan mint egy traktor.


- Mire gondolsz? Olyan a húzása?


- Olyannyira összeadódnak benne a különböző irányból érkező, mégis azonos irányba húzó erők. Ebben a projektben nekem, mint vezetőnek az a legfontosabb feladatom, hogy mindenki számára megtaláljam a legalkalmasabb szerepet. Fel kell ismernem, hogy mondjuk Vili, a nagyon szegény roma srác miben igazán tehetséges. S közben semmiképp sem szabad olyan feladatokat ráerőltetnem, amire ő vélhetően képtelen lenne. Ki kell alakítani számára a közösségen belüli ideális helyet. Úgy segíteni őt fejlődni és tanulni, hogy közben egyértelműen a saját gyökereit hozom elő belőle. A projektben résztvevők mindegyikénél fel kell mérnem, honnan jött és hogy mire képes. Ezek alapján szólamokat írunk nekik. S mikor ezek együtt, harmonikusan megszólalnak, akkor az egész szimulált workshop társadalmunknak óriási közösségi sikerélményben lesz része.


- S megszólalnak ezek a szólamok?


- Meg. És azt veszem észre, hogy Vili már másnap az olasz komolyzenész fiúval beszélget, aki elfogadja őt partnernek. Mert érzi, ebben a közösségben Vilinek annyira fontos a szerepe, hogyha őt kivennénk a csapatból, akkor annak húzása, ereje megszűnne. S amikor mindenki a neki megfelelő szerepet kapja, akkor működni kezd a mi kis társadalmunk. Olyan szintű lendület keletkezik és akkora energiák szabadulnak fel, hogy sokszor mi is pislogunk rendesen.


- Közösség vs egyéniség – nálatok ez a paradoxon miként oldódik fel?


- Ezek a robbanások persze csak akkor tudnak megtörténni, ha mindenki segíti a másikat. Ha nincsenek ellenfázisok. Nekem, mint vezetőnek az is a dolgom, hogy ezeket kiszűrjem a produkcióból. Annyira hagyni csak az egyéni érvényesülést, hogy közben a közösség egyben maradjon. A zenei részt ezért roppant feszesre tesszük össze, de közben mindenkinek hagyunk kibontakozási lehetőséget. A nagy robbanások viszont csak úgy tudnak létrejönni, ha mindenki koncentrál a másikra.


- A projektnek több állomása volt, közben folytonosan változik az összetétel. Minden alkalommal a nulláról indultok?


- Szerencsére nem. Országonként van 2-2 kulcsember, s az újonnan érkezőkkel szemben mindig megvan a kellő türelem. Nyilván az lenne a legjobb, hogy amikor júniusban Romániában a projekt a végére ér, az egész sorozatot CD-n foglalhassuk össze. Rengeteg munka fekszik benne, jó lenne mindezt valahogy okosan kivezetni belőle.


- A monostori erődben a Mediawave-en fellépő kínaiakat is bevontad. A miénktől roppant eltérő világ, közösség, más zene. Velük hogyan ment?


- Megfelelő ismeret és felkészültség után minden zenében meg lehet találni a közös gyökereket. Ráadásul a kínaiak is a pentaton zenéből táplálkoznak. Addig énekeltettem őket, míg megszólalt az, amit kerestem. Amit a nyitó számunkban bele lehetett illeszteni. Előbb egy cigány hallgató szól, aztán egy magyar népdal, majd jönnek a kínaiak. S nem veszed észre, hogy közben ugrottunk nyolcezer kilométert. Ez is a projekt üzenete: csakis az emberen múlik, miként szerkeszt. Úgy, hogy a közösre helyezi a hangsúlyt vagy úgy, hogy a különbözőségre. A mi dolgunk itt az, hogy ha egymás mellé tesszük a sárgát és a kéket, akkor a befogadók azt ne sárgának és kéknek lássák, hanem zöldnek.


Jávorszky Béla Szilárd
 

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák