www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 Két halasztás után a harmadik nekifutás! 

30. MEDIAWAVE 

 

  

Kiscsősz, 2020. december 9-13.

 

 A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

 Két halasztás után a harmadik nekifutás! 

30. MEDIAWAVE 

 

  

Kiscsősz, 2020. december 9-13.

 

 A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

etnik Archív
2020. október CsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSz Aktuális program:
2020.10.30.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2015.05.04.

Sikerrel zárult a 25. Mediawave


A fesztivál 1994 óta használt neve "Fényírók fesztiválja - another connection" szakmai és nemzetközi körökben jól cseng, azonban Magyarországon az alapítvány nevéről elsősorban Mediawave Fesztiválként közismert, bár e név egészen más tartalmat sugároz nemzetközi szinten.

promenad.hu

Hagyomány és modernség tisztelete

 

Sokan – a kezdetekkor és ma is – túl népiesnek, míg mások túl urbánusnak tartották, tartják a fesztivált, amely az alapítvány legnagyobb hazai és nemzetközi nyilvánosságot kapott rendezvénye. A szervezők úgy gondolják, hogy épp ez a szemlélet, a hagyomány és a modern együttes tisztelete – ütköztetése vagy párhuzamba állítása – az, amely a fesztiválnak a mai napig is speciális, egyedi – nem „trendi” – hangulatot ad a magyar és nemzetközi művészetközvetítő közegben.

 

A fesztivál elnevezése az első évben VIII. Nemzetközi Film és Videó Művészeti Fesztivál volt. Ekkor a szervezők a Győri Amatőrfilm Stúdió 2-3 évente megrendezett Díjnyertes Amatőrfilmek Nemzetközi Fesztiválja jogutódának tekintették magukat. Tették ezt annak ellenére, hogy a korábbi szervező gárda nem vállalta a folytatást a rendszerváltást közvetlenül megelőző zavaros és „támogatás-bizonytalan” helyzetben. A továbbvitelt felvállaló új generáció művészeti szellemiségváltással indította új útjára a rendezvényt.

 

 

Az első sikeres fesztivált követte a Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány létrehozása a hatékonyabb szervezési háttér érdekében. Ehhez rövid és nemzetközileg is érthető nevet keresett a szervező közösség. Burkus Zoltán újságíró ötlete alapján Mediawave lett a rövid név, Nemzetközi Vizuális Művészeti Fesztivál alcímmel. A névválasztás a későbbiekben egyre problémásabb lett a nemzetközi szinten is egyre inkább ismertté váló rendezvény számára, mert a világban a Media-val kezdődő elnevezésű fesztiválok a videó és média kísérleti alkotások terepei, míg a fesztivál évről-évre egyről határozottabban a hagyományos film preferálása felé tolódott.

 

E probléma feloldására Bicskei Zoltán vajdasági rajzoló ötlete alapján 1994 óta a „Fényírók fesztiválja” elnevezést használja a fesztivál. Ezt a nevet nem sikerült angolra fordítani, ezért a szervezők az mást jelentő, ám a fesztivál szellemiségére utaló angol elnevezéssel egészítették ki: „Another connection”. Ezután a Mediawave elnevezést a szervezők az Alapítvány összes tevékenységének összefoglalásaként próbálják használni.

 

 

2002 óta a szervezők a „Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál” alnévre váltottak, amely jobban körülírja a rendezvény egyre karakteresebbé váló szakmai jellegét. 2007-től a két erős „láb”, a film és a zene mellé bejött az „ifjúsági műhelyek” kifejezés, ami azt jelzi, hogy a rendezvény az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt fektetett az új generációk alkotó bevonására.

 

Program

 

Bárhogy is nevezzük a fesztivált, az idei program is gazdag választékot kínált nemcsak a film és zene területéről, hanem egyéb művészeti és tudományos, közösségi, gyermek-programok, művészeti műhelyek, gasztrotábor, csere-bere vonatkozásában is.

 

Filmek óriási választékban: Játékfilmek, műfajok határán, táncfilmek, kisjátékfilmek, magyar dokumentumfilmek, magyar animációsfilmek, zenei filmek, magyar kisjátékfilmek

 

 

SZÍNHÁZ & PERFORMANCE: TranzDanz / Deja Vu - Nonstop Színházi Szolgáltatás - Artus / 1 1=1 Performance - A négy személyes akció - batarita /áramlás - Élő Forrás / Üzenet haza - Vaskakas / Ilók és Mihók - Csallóköz Táncegyüttes - Fala(k)t akció - Simorág Tánccirkusz / Faltánc - LőrincKati & Tolnai Imre - Jeriko falai - Katlanasztal / Faluturisták & Kapa - Kísérlet / 21es triszóma csoport - Ábrahám Judit & Mátki Tánccsoport - FAQ Színházi Társulat - Boka Gábor / Circo Brigetio - Ki szeretne falba állni?

 

KIÁLLÍTÁSOK: A MEDIAWAVE VIRTUÁLIS 25 ÉVE - MEDIAWAVE HANGULATOK - KOVÁTS FOTÓDINASZTIA: A NAGY HÁBORÚ és ATYÁNKFIAI, SZÉKELYEK... - TÁJVISELET-Bányász Emerencia fotókiállítása - KÍNÁBAN ÉLŐ MAGYAR FOTOGRÁFUSOK: Balogh Attila "Guczó" és Nicky Almásy - BARCSIK GÉZA: ARANYKÖR - KÉK-FOTÓK: Daniss-Bodó Eszter fotói - ESKÜVŐ 1986-Ujj Zsuzsi kiállítása - BOLYGÓK NÉMETORSZÁGBÓL - FALAK-dr.Pellek Sándor akciója - FALAK Építészhallgatói ötletpályázat - MÉHKASAULA A MEDIAWAVEN - RE-DESGN-Gondold újra! - MŰHELY 25 ÉVE kiállít

 

KONFERENCIÁK, MŰHELYMUNKÁK: Kémek, Ügynökök, besúgók Magyarországon 2.rész: Az első világháborútól a rendszerváltásig tudományos konferencia.

 

 

MEDIAWAVE Film Forum 6.0 - "Így jöttek - így jönnek",

 

Kárpát-medencei társadalomfejlesztés műhelymunka

 

IFJÚSÁGI MŰVÉSZETI MŰHELYEK: PASSPORT CONTROL 33, film - fotó -, gyimesi csángó népi - fényfestő -, akusztikus zenei - roma & magyar - stb.

 

Fotók: Eifert János

 

 

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák