www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


etnik Archív
2020. július SzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsP Aktuális program:
2020.07.11.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2016.04.30. 011:08

FELFEDEZETT MEDIAWAVE ÉRTÉKEK


Kisalföld - Mohay Gábor

JAZZTÖRTÉNET, JAZZKUTATÁS, JAZZKONFERENCIA

A civilben magyartanár, korábbi rádiós Iván Csaba nem először bizonyította felkészültségét zenei témában. A közelmúltban az óbudai Krúdy-házban rendezett országos jazzkutatási konferencián a tizenkét meghívott előadó egyike volt, elemezte a Mediawave győri időszakában a zenei arculat kialakulását és változását, s abban a jazz szerepét.

 

 

ZENETUDOMÁNY
Iván Csaba, a győri Krúdy-gimnázium tanára két esztendeje a Nemzetközi Jazz Nap pályázatát nyerte meg. Tavaly a könyvhéten megjelent a Jazztérkép című könyve, a Dunántúl jazz-életének sajátos bemutatásával. Ebben a rádióban elhangzó és nyomtatásban meg nem jelent interjúiból válogatott, egyike ezeknek Simon Géza Gáborral, a Magyar Jazzkutatási Tár-saság elnökével folytatott beszélgetés is.

 

EMLÉKEINKBEN ÉLŐ HELYSZÍNEK
A márciusi konferenciára maga választotta a Mediawave-témát a Keszthelyről származó, már harmincöt éve Győrben élő szerző:
„A miértre három válaszom is van — fog bele a tanulmány elkészítésének történetébe. — Az egyik a lassan csak emlékeinkben élő helyszínek, majd a zenei arculat kialakulásának igazi történetét vázolom fel, a harmadik ok pedig a dokumentálás, a kutathatóság biztosítása." A legendás helyszínek közül a Petőfi-ifiház éppen most tűnt el, de a Mediawave érdeme, hogy megszólalhatott a jazz Novákpusztán, Héderváron, a Xantus-udvarban, a Napóleon-házban, és a szervezők keltették életre a zsinagógát is, amiért máig hálásak lehetünk. A tanulmány igazi újdonsága Szabados György jazz-zongorista jelentős szerepének tisztázása. Győri kötődései sem annyira közismertek: a Mediawave meghatározó koncertjei mellett inspirálója volt a GyőrFree-nek, a győri Adytonnál jelent meg két lemeze és Markó Iván felkéráére A szarvassá vált fiak című balett zenéjét komponálta.
 

AZ ŐSI MAGYAR KULTÚRA KÖZVETÍTŐJE
Szabados Györgyöt nem érdekelték a műfajok, szakrális zeneként tekintett a jazzre, mint az ősi magyar kultúra közvetítőjére. Olyan követői lettek, mint a népzene és a jazz házasításával kí-sérletező Lajkó Félix, Grencsó István, Dresch Mihály, Szelevényi Ákos. „Őket nevezem a tanulmá-nyomban udvari zenészeknek —teszi hozzá a szerző. — Bartók is a néger rabszolgák teremtette ősi jazzt szerette."
 

A Mediawave díjnyertes amatőr filmeket bemutató filmfesztiválnak indult, azonban a rendszerváltástól remélt pozitív változások helyett az alkotások gyakran a válságot és a káoszt tükrözték, az útkeresést, itt találkozott Szabados koncepciója az övékével: az ősi gyökerek felfedezése és közvetítése felé fordultak. Az úr Charlie Parkert választotta — írta szellemesen Es-terházy —, a Mediawave pedig Szabadost.

 

JAZZ ÉS IRODALOM
A jazzkutatási konferencia tanulmányait tartalmazó kötetet Budapesten mutatták be a hónap elején, vidéki premierje pedig április 28-án volt Komáromban, a Monostori Erődben. Iván Csaba azonbán már újabb munkáján dolgozik, amely a jazz és a modern irodalom kapcsolatáról szólt.

 

A Mediawave beírta magát a magyar jazz huszadik századi történetébe. ideje volt ezt korrektül feldolgozni. /Iván Csaba/

 

A szerző lehetőséget kapott arra, hogy New Yorkban, az amerikai metropoliszban is ismerkedhessen a jazzklubokkal és tanulmányait bemutathassa. „A Mediawave beírta magát a magyar jazz huszadik századi történetébe — foglalja össze tevékenységét a szakíró. — Ideje volt ezt korrektül feldolgozni. Bízom benne, hogy sikerült."

 


 

Ossza meg ismerőseivel:
Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák