www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


etnik Archív
2019. augusztus CsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSz Aktuális program:
2020.08.06.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2019.03.12. 20:52

KISFILMEK, ÍNYENCEKNEK - az úton Online Filmfesztivál kapcsán


Volt egyszer, a hetvenes évek környékén egy tévés műsor: Kisfilmek a nagyvilágból volt a címe. A nem túl eredeti cím ellenére kedveltem. Talán ez volt az egyetlen lehetőség, ahol érdekes, vegyes műfajú rövidfilmeket lehetett látni. A másik persze, az akkor még működő Híradó mozi volt, a maga sajátos műsorrendjével és kínálatával. Az óránkénti ismétlésben persze meg kellett nézni az aktuális heti filmhíradót, a maga szocialista szemléletű hírválogatásával, de utána jöttek a kisfilmek, animációk. Hetente változott a műsor, gyakran ültem ott, emlékeim szerint délelőtt 10-tól este tízig mentek a filmek. Mindig ültek a székeken, nem csak a hátsó páholyokban, ahol el lehetett bújni a pároknak. (Ott szerettem meg a kisfilmes műfajt, később producerként is sok filmet sikerült segítenem.)... (az Online Filmfesztivál itt érhető el)

 

Azután jött persze a tévé, el-el tünedeztek a kisfilmek a mozikból, és végül a mozik is. Ami megmaradt, szinte sohasem játszik kisfilmet. Volt néhány próbálkozás, úgynevezett kísérőfilmként fel-feltűnt egy-egy sikeresebb rövidfilm a vásznon, de a rövidfilm műfaja mára szinte teljesen eltűnt a szélesebb közönség számára. Maradtak a hazai és nemzetközi fesztiválok, amelyek szinte egyetlen esélyt jelentenek mára a műfaj kedvelőinek. A nagy fesztiválok lehetőséget biztosítanak és díjakat adnak ki, (Cannes, Berlin, Locarno, Velence, Karlovi Vary, hogy csak a legnagyobbakat említsem), de ez a műfaj a kisebb fesztiválok kedvencévé vált. A legnépszerűbb hazai fesztiválok, mint például a Friss Hús, a KAFF, a Primanima, Bushó és persze, a Mediawave progamjai évről évre telt házas termek előtt zajlanak.


Ezzel meg is érkeztem az írásom lényegi pontjához, a Mediawave kisfilmes programajánlójához. Ebben az évben több, mint négyezer film érkezett a felhívásunkra, ennek körülbelül a fele volt kisjátékfilm, a többi az animációs-, dokumentum-, kísérleti- és táncfilmek között oszlott meg. Ez a szám azt is mutatja, hogy sok alkotót érdekel ez a műfaj. Nem véletlen, ugyanis egy jól sikerült kisfilm belépőt jelenthet a nagyfilm világába, ami kimondva kimondatlanul szinte minden filmes álma.


A már említett nagy számú film persze nehéz próba elé állította a fesztivál előzsűrijét, a rendelkezésre álló vetítési idő nem növekedett, bár az elmúlt évhez képest több kétórás blokkot lehet majd megnézni.
Kétszer két óra nemzetközi rövidfilmes válogatás, egy magyar kisjátékfilmes csokor, egy, a fesztivál tematikus felhívására érkezett filmblokk lesz látható.


Igaztalannak érezném így a versenyprogram bemutatása és a zsűri döntése előtt bármelyiket is kiemelni, talán a Rítus címet viselő tematikus válogatásban szereplő filmekre hívnám fel a figyelmet. A kilenc filmből álló műsor két spanyol, egy-egy olasz, venezuelai, iraki, filippínó, belga, magyar és indiai filmből áll. Ragaszkodás bizonyos archaikus szokásokhoz, rítussá vált cselekedetek, a halál misztériuma, kegyetlen történetek erős ábrázolása a témája a filmeknek. Izgalmak és borzongások, remek színészi alakítások és operatőri teljesítmények sorjáznak. És miért kellene hosszan ragozni azt, amit egy haikunyi méretben összefoglalva el lehet mondani?


Gyertek, nézzetek, kisfilmeket az online felületen és a Tartóshullám Mediawave Együttléten!Durst György
 

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák