www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

 

 

"RAVAZDI PARASZTSZALON"

2022 VÉGI PROGRAMJAIBÓL 

 

november 23. (szerda)
"Közösség- és fesztiválszervezők"-sorozat

HENICS TAMÁS

(Ladikos Fesztivál,

fotográfus, népzenész, virológus kutató)

*

ovember 30. (szerda)
"Közösség- és fesztiválszervezők"-sorozat

SÜLYI PÉTER

(Hérétország Köztivál, Omega szövegírója)

*

december 7. (szerda)
„Győrből elszármazott muzsikusok”-sorozat
KÉZDY LUCA

(kortárs jazz hegedűs)

*

december 14. (szerda)
„A magyar improvizatív zene egyéniségei"-sorozat
DRESCH MIHÁLY & TÓTH VIKTOR

(az egyik szaxofonos beszélget a másikkal)

*

december 21. (szerda)
"Közösség- és fesztiválszervezők" sorozat

FÉLÚTON

beszélgetés Deésy Gábor "Kacsá"-val

a Cifra Műhelyről és a népi indíttatásról

+

ŐRHEGYI MEDIAWAVE KARÁCSONY

különleges karácsonyi sütik kóstolója

 

  

 

 

 

"RAVAZDI PARASZTSZALON"

2022 VÉGI PROGRAMJAIBÓL 

 

november 23. (szerda)
"Közösség- és fesztiválszervezők"-sorozat

HENICS TAMÁS

(Ladikos Fesztivál,

fotográfus, népzenész, virológus kutató)

*

ovember 30. (szerda)
"Közösség- és fesztiválszervezők"-sorozat

SÜLYI PÉTER

(Hérétország Köztivál, Omega szövegírója)

*

december 7. (szerda)
„Győrből elszármazott muzsikusok”-sorozat
KÉZDY LUCA

(kortárs jazz hegedűs)

*

december 14. (szerda)
„A magyar improvizatív zene egyéniségei"-sorozat
DRESCH MIHÁLY & TÓTH VIKTOR

(az egyik szaxofonos beszélget a másikkal)

*

december 21. (szerda)
"Közösség- és fesztiválszervezők" sorozat

FÉLÚTON

beszélgetés Deésy Gábor "Kacsá"-val

a Cifra Műhelyről és a népi indíttatásról

+

ŐRHEGYI MEDIAWAVE KARÁCSONY

különleges karácsonyi sütik kóstolója

 

  

etnik Archív
2022. december CsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSz Aktuális program:
2022.12.10.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREKRSS

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 ... utolsó »
2022.05.31. 21:41

MEDIAWAVE Pünkösd Ravazdon, 2022. június 4-5.


Közeleg az idei Mediawave harmadik állomása a ravazdi Őrhegy udvarházban. A pünkösdi hétvége szombatján és vasárnapján találkozhatnak az érdeklődők egy újabb szelet Mediawave művészettel és közösségi szemlélet alakítással. Az előző, kiscsőszi alkalommal (május 7-10) zajlott a "Fényírók fesztiváljá"-nak is nevezett nemzetközi filmverseny és annak díjátadása. A díjnyertes filmek most, a ravazdi pajta moziban lesznek először megtekinthetők másfél órás filmblokkokba fűzve. (A díjlista ide kattintva tekinthető meg.)

De természetesen a két nap alatt lesznek más művészeti és közösségi programok is, pl. koncertek, kiállítások, "A film győri története" könyvbemutató, Köcsögök és Dudák Néptáncegyüttes népdal karaokéja, a Romungro Banda 15 éves jubileumi koncertje, amelyet cigány ételek készítése és kóstolója előz meg. (A program ide kattintva érhető el.)

És sok olyan apró, a közösség teremtést segítő program, amelyek vélhetően az utolsó pillanatig bővül az érkezőkkel, akik saját hobbijukat, mániájukat hozzák megosztásra a többiekkel. Ennek csúcspontja valószínű a "közösségi asztal" lesz. (Az előző kiscsőszi pl. ilyen volt.) Erre rakhatja ki - kommentár mellett - bárki, hogy mivel járul hozzá a közös jó érzések fokozásához. De ezek nem csak fogyasztható, hanem szellemi termékek is lehetnek. Sok - előre nem sejthető - izgalmat rejteget eme program. Jelszó az érkezők felé: "Te mit hozol közösségi udvarunkba?"

Az előző állomás, a kiscsőszi program dokumentációja, folyamatosan bővülően, ide kattintva tekinthető meg.

A fotógaláriába is gyűlnek már a képek.

2022.05.01. 23:11

KISCSŐSZÖN FOLYTATÓDIK A MEDIAWAVE EGYÜTTLÉT


Jó hangulatban és kellemes májusi napsütésben zajlott le a Mediawave mindszentkállai nyitóeseménye és 4 nap szünet, átköltözködés után, május 4-7 között, a Somló hegy melletti Kiscsőszön, Kovács Norbert "Cimbi" népi birodalmában folytatódik a programsorozat. Tulajdonképpen ez az Együttlét fő helyszíne, a nemzetközi filmversennyel (Fényírók fesztiválja). Ide várják a díjnyertes alkotókat Brazíliától Grúziáig, Irántól Törökországig és persze Európából és itthonról is. Az előbb megnevezett alkotói már biztosan részt vesznek a seregszemlén és filmjük bemutatásán túl más formában is bemutatják hazájuk kultúráját. A filmprogram mellett számos koncert és közösségi program is színesíti a programot.

 

 

2022.04.25. 6:35

MINDSZENTKÁLLÁN INDUL AZ IDEI MEDIAWAVE


Április 29-30 kezdődik az idei Mediawave programsorozata Mindszentkállán, együttműködésben a "Kisfalunk" Egyesülettel. Valójában az ő formálódó kisközösségük a szervező, mi csak program- és háttérsegítségeket adunk a megvalósításhoz. A program ide kattintva érhető el.

Majd a következő héten, május 4-7 között Kiscsőszön folytatjuk, amely az idei esemény fő helyszíne lesz a nemzetközi filmfesztivállal, közösségi és zenei programokkal. A program ide kattintva érhető el. A programfüzet pedig itt.

 

2022.03.08. 21:27

KISCSŐSZÖN LEZAJLOTT A MEDIAWAVE FILMJEINEK ZSŰRIZÉSE


Március 5-6-án, Kiscsőszön zajlott a Mediawave nemzetközi filmversenyének zsűrizése, amelyet - a zenei és környezettudatos dokumentumfilmek kívételével - 15 egyetem 60 filmes képzésben részesülő kezdő, mesterképzős és posztgraduális diákja vett részt. Az előzsűri korábbi szelekciója alapján hat zsűri értékelte a filmeket:

  - kisjátékfilm

  - animációs film

  - kísérleti film

  - rövid dokumentumfilm

  - dokumentumfilm

  - ismeretterjesztő és televíziós dokumentumfilm kategóriákban.

A zsűrik meghozták döntésüket, de a díjakat csak a Kiscsőszön május 4-7 között megrendezendő szakmai fórumon, amely egyben a Mediawave fő filmes helyszíne lesz, fogják nyilvánosságra hozni és átadni az arra érdemesített nemzetközi filmkészítőknek. A filmes utánpótlásképzést segíteni szándékozó, nem szokványos zsűrizési folyamatban résztvevőknek azonban a díjak kiosztásával nem zárult le a feladata. Ők veszik fel a kapcsolatot a díjazottakkal (nem elárulva díjuk jellegét) és szervezik meg fesztiválra jutásukat, valamint derítik ki az egyes alkotókban és filmekben rejlő további szakmai munkájukat segítő potenciálokat, amelyek esetlegesen workshopok, mesterkurzusok formájában fognak megjelenni a rendezvényen.

A hétvégén a Mediawave új szervezőcsapata arról is tárgyalt a Kárpát-medence szinte minden filmes egyeteméről érkező diákokkal és tanárjaikkal, hogy a jövőben a Mediawave nemzetközi filmprogramja mellett megpróbálnak közösen felépíteni egy egyetemista filmfesztivált.

 

2022.02.27. 20:56

MEDIAWAVE ELŐZSŰRI


Február utolsó napjaiig a "Fényírók Fesztiválja - Another Connection" - 32. Mediawave 2022 Együttlét filmes előzsűrije elvégezte a filmfesztiválrész nemzetközi filmprogramjának szelekcióját, amelyet közel 900 filmből válogatott ki. Az előzsűri tagjai ide kattinva érhetők el. A nemzetközi filmversenybe került filmek zsűrizését - a tavalyi kísérleti év tapasztalatait továbbfejlesztve - nem neves szakemberek fogják végezni, díjakat osztani, hanem az Együttlét új koncepciójának szellemében filmszakmai tanulmányokat folytató egyetemisták itthonról és külföldről. Kivéve a zenei és környezettudatos dokumentumfilmeket, mert azokat külön szakmai zsűri fogja értékelni. Hangsúlyozzuk nem diákzsűriről van szó, hanem egy a filmes utánpótlásképzést segíteni szándékozó új koncepcióról. Hiszen az egyetemisták közt nemcsak kezdő évfolyamosok, hanem a mester és posztgraduális képzésben magukat továbbképző, gyakorló filmesek, elméleti szakemberek is helyet kapnak. Szőke András filmrendező, színész szavait meghallva, a "tudatos vásárló" mintájára, segíteni szándékoztunk a "tudatos (film)néző" réteg kialakulását.

 

 

 

2022.02.15. 18:46

MEGFRISSÜLT SZERVEZŐCSAPATTAL INDUL AZ ÚJ ÉVADNAK A MEDIAWAVE


A járvány megtépázta mindnyájunk mindennapi életét, így a mediawave szervezőcsapatát is. Ezért megfrissült, megfiatalodott, formálódó szervezőcsapatunk az újrakezdés mellett döntött. Az első 30 évet lezártnak tekintjük, annak minden erényeivel és hibáival együtt. Az előző járványsúlytotta év után megpróbáljuk újraértelmezni és a kor szelleméhez illeszteni a Mediawave korábbi erényeit. Emiatt lesznek nagyon új irányok, de a régi hangulatokból is szeretnénk többet átmenteni a mába.

 

Elsősorban az "együttlét" filmfesztivál részének szeretnénk új fazont és értelmet, valamint hangsúlyt adni, mert a korábbi szervezőgeneráció azt tudta a legkevésbé megújítani és a kor kihívásaihoz igazítani. A többi művészeti erősség (zene, összművészetiség) a közösségi szemlélet elmúlt tíz év során való módszeres felépítésével nem kis sikereket és egyedi hangulatot tudott biztosítani a monostori erődbeli rendezvénynek.

 

Elértük azt, hogy már nem a közönséget vártuk és akartuk szolgálni, vágyait kielégíteni, hanem közösséget akartunk létrehozni, a hozzánk érkezőkkel együttműködni, együtt építeni együttlétünket.

 

Fiatal csapatunk tapasztalatlansági okán még bizton követ el hibákat, kérjük tanácsaitokkal segítsétek munkánkat. Köszönjük.

2021.07.03. 18:23

LEZAJLOTT A RAVAZDI "NÉPFŐISKOLAI GONDOLAT" TALÁLKOZÓ - A MEDIAWAVE KERETÉBEN


Második "újrakezdő" találkozóra hívta - június 25-26. - az utóbbi másfél évben a népfőiskolai gondolat újraértelmezése irányába elmozduló Mediawave és az ebből kibontakozó, formálódó, 7 település többségében civil szervezeteit és önkormányzatait összefogó "Otelló Népfőiskola - Sokorói kisközösségek" kisrégiós hálózat. Az előző másfél év két találkozójának folytatása elakadt az újabb és újabb járványhullámok okán, ezért az újrakezdés gondolata. Közben formálódni kezdett a Felső-Dunántúli Népfőiskolai Gondolat Hálózat is, ezért a meghívottak ebből a körből kerültek ki, Csallóközt a Felső-Dunántúlhoz gondolva. A találkozó videódokumentációja ide kattintva tekinthető meg.

 

2021.05.19. 17:46

ÚJ MEDIAWAVE KEZDÉSE EGY HÓNAPPAL ELTOLVA


Már a program tervezésnél sejtettük, hogy az első két alkalom és az utolsók is meglehetősen bizonytalanok, de bíztunk is, mert annyira meglódult az oltás, hogy akár össze is jöhetett volna. Azért csak csöndes, óvatos kezdést terveztünk és számunkra kicsit kultikus a pünkösdi időszakra, mert vagy 15 éve ekkor tartjuk Ravazdon a Mediawave záró, értékelő találkozóját, buliját. Mostanság nem sok értékelendő történt velünk, de a nyárelőtől szüretig tartó új Mediawave koncepció kezdésének nagyon jó dátumnak tűnt a pünkösd. De ha nem, nem, akkor rá egy hónapra, június 25-26 futunk neki ötödjére. Egyszercsak sikerül.

Öröm az ürömben, hogy a tervezett csöndes kezdés miatt, ide gondoltuk a 30 éves Mediawave találkozó első, bár nem a legfőbb találkozási alkalmát, inkább csak a környékbeli munkatársaknak és szimpatizánsoknak. Amikor azonban a meghívó kiküldése után 2-3 nappal száz fölé emelkedett a visszaregisztrálók száma, ami azótatovább nőtt, kicsit megrémültünk és elgondolkodtunk a megvalósíthatóságon. Ilyen mérvű találkozásnak jelenleg nincs meg a törvényi háttere. Ezért kényszerültünk egy későbbi dátumot választani.

 

2021.04.26. 14:59

INDUL A MEDIAWAVE "ÚTON" ONLINE FILMFESZTIVÁLJA


Ugyan a pandémia miatt ismét nem sikerült a "klasszikus" április végi-május eleji időpontban megvalósítanunk élőben a 30. Tartóshullám / Mediawave Együttlétet, de azért kitartunk és online filmfesztiválos hagyományainkhoz híven útjára indítjuk a 7. online filmfesztiválunkat. A hetes sorszámból is látszik, hogy e formát nem az vírushelyet okozta kényszer hozta számunkra, hanem több éve kísérletezünk az online filmfesztiválos forma meghonosításával. Eme előzetes gyakorlat jól jött számunka a jelenben kialakult kényszerhelyzet miatt. Itt jelezzük, hogy amint sikerült megvalósítani, klasszikus filmversenyünkkel is megjelenünk, amely csak részben azonos az online programmal, mert a pandémia ellenére a nemzetközi filmkészítő világ egy része még mindig idegenkedik az online formától. Érdekesség képpen megjegyezzük, hogy többen visszavonták az online vetítés jogás, miután megtudták, hogy a klasszikus filmversenybe is bekerültek. A "részletek"-ben - táblázatos formában - elérhető/letölthető az online filmversenybe jutott filmet listája. Az online filmverseny filmjei pedig ide kattinva tekinthetők meg, műfaji bontásban. A filmek június 9-ig tekinthetők meg ebben a formában.

 

2021.04.25. 15:37

ÚJ, KÖZÖSSÉGI ÚTON A MEDIAWAVE


Mint már jeleztük, de talán nem is kellett volna, mert a helyzet közismert, hogy immár negyedik alkalommal sem sikerült megvalósítani a jubileumi, 30. Tartóshullám / Mediawave Együttlétet. 2020-ban áprilisban, szeptemberben, majd végső elkeseredésünkben decemberben próbáltuk megvalósítani hagyományos nyáreleji újjászületés ünnepünket, de az önkormányzati félelmek, majd az újabb hullám megjelenése ezt lehetetlenné tette. Aztán abban reménykedtünk, hogy az idén talán megtehetjük. Hiszen már látjuk, érezzük a kora nyár, a virágzás misztériumát, de be kellett látnunk, hogy az óvatos nyitás, bár egyfajta újjászületés élményt kinál, még nem az igazi időszak megszokott együttlétformánk gyakorlására.

 

"De kell-e nekünk a megszokottat vágyni?" - merült fel, motoszkált, érlelődött egy idő óta a Mediawave szervező stábjában a gondolat, mely nemrég beérett és formát öltött. Az előzményekből is tán jól érzékelhető, hogy a hagyományos forma négyszer is levetett bennünket a hátáról. A makacs fiatal ember erre azt mondja, hogy én akkor is betöröm, erőltetni fogom, bármennyire is nem akar működni. A megvalósított 29 év tapasztalása azonban már érett "együttlét"-té tett bennünket. A jelen megvalósíthatatlansága tán azt is jelenti, elég volt ebből a formából (ennyi). Az új, az elkövetkező - részben biztosan - új világ lehet, hogy új formákat vágy, netán valamiféle újrakezdést kinál.

 

 

Belőlünk az utóbbit, az újrakezdést, újragondolást hozta ki a pandémia. De a rendszerváltás/rendszerváltozás utáni helyzetet átélve, hiszen ennek hevében indultunk annak idején, tudjuk, sokféle újraindulási kísérlet indul be a járvány lecsengése múltán, miközben a többség a "régi élet" visszakapásáért fog küzdeni. Szerintünk utóbbi illúzió, mert ahogy a bölcs mondás rég kiérlelte, ugyanabba a folyóba kétszen nem lehet belelépni.

 

A Mediawave - ha nem is folyó -, de a 29 év alatt több csermelyt, búvópatakot elindított, amelyekből több egy idő után összeért és tán már kis pataknak is nevezhető lett. Most új, nemcsak művészetek közvetítésére, hanem a kisközösségek (újra)építésére hangsúlyosan építő forrrások keresésébe fogunk, melynek alapja a magyar vidék, elsősorban a Felső-Dunántúl lesz, a Csallóközbe való átnyúlással.

 

Hogy a rébuszokból átváltsak a gyakorlati megvalósítás terepére, mindez azt jelenti, hogy az eddig megszokott 5 napos "fesztiválformát" térben és időben is szándékoltan kis, a kisközösségek élesztésére alkalmasabb formára bontjuk, mert hisszük, hogy közösségeket (újra)építeni, csak kicsiben lehet. Kerülve a mára már megszokottá, sőt sztenderdnek elfogadott, szolgáltatás alapú művészet és kultúraközvetítési formát. A "Növelés vagy Nevelés" célkörből, mi az utóbbit választjuk, mintegy ellene menve a mát uraló, elüzletiesedett formáknak. Elsőre Don Quijote-i küzdemelnek tűnhet elhatározásunk, de nem, mert megelőzi 10 évnyi (2011-ben kezdtük) közösségi formákkal való kísérletezés, amelynek sikeres elemei ma már bizakodással töltenek el bennünket a jövőre nézve.

 

A következő helyszíneken és időpontokban tervezzük megvalósítani új típusú elgondolásainkat, amelyeket persze befolyásolhat a pandémia további alakulása, de egy olyan rugalmas hálót hoztunk létre, amely egyes elemeinek sérülése esetén is működőképes maradhat. És vannak előre átgondolt "B" megoldásaink is.

 

Május 23-24. – Ravazd (Sokoróalja)
Június 10-12. – Mindszentkálla (Balaton felvidék)
Július 8-10. – Kiscsősz (Somló környéke)
Július 19-25. - Somogyfajsz (madárparadicsom, Matula bácsi világa, Somogy)
Július 28-31. – Écs (Sokoróalja)
Augusztus 6-7. – Somorja (Csallóköz)
Augusztus 16-17. Őriszentpéter (Őrség)
Szeptember 3-4. - Kajárpéc (Sokoróalja)
Szeptember 24-25. - Ravazd (Sokoróalja)
Október 1-2. – Dunaszerdahely (Csallóköz)
 

Program

A fenti helyszínekre az általunk szervezett részletes programot hamarosan nyilvánosságra hozzuk. Fontos tudni, hogy ez csak egy programváz lesz, mert a közösségi alapú szervezés okán az utolsó pillanatig számos csatlakozás várható.

 

Kiket várunk

Azt is fontos megjegyeznünk, hogy a közösségi együttműködést szorgalmazó szemléletünk miatt a "klasszikus" vagy "nézelődő" közönség  valószínű nem vagy nehezen találják meg a helyüket nálunk. Azok közösségi beilleszkedése lesz gördülékenyebb, akik valamilyen formában együttműködni szeretnének velünk és a többi ottlévővel. A hozzánk érkezőknek, együttműködésre vágyóknak valamivel előzetesen készülniük kell, amivel be tudnak csatlakozni az együttműködések folyamába.

 

Környezettudatos elemek

Más szempontból is tudatosan kell hozzánk érkezni, a felkészületlenek számára könnyen riasztók lehetnek az alkalmazott környezettudatos működési módszerek. Pl. a helyszínek többségén nem lesz üzleti alapú vendéglátás. Közösségi asztallal és közösségi főzéssel biztosítjuk közös jóérzéseink kulináris hátterét, amely azonban nem jelent ingyenes fogyasztást. Aki nem csatlakozik a rendszerhez, az nem is fog részesülni belőle.

Saját poharat, tányért és étkészletet is hozni kell (amit egyébként a járvány is indokol), hogy csökkentsük a szemétképződést. Aki nem hoz, az kellemetlen helyzetbe kerülhet.

 

A további részleteket folyamatosan tesszük nyilvánossá.

 

 

 

 

 

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 ... utolsó »
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
2022.11.13. 09:08

MEDITERRÁN VILÁGNAP

November28-án 25 országban

36 koncert. Magyarországi

nyertes a Mediawave.

Budapest, Fény utcai piac


19:00 Tariqa &

Simorág TánCirkusz

 

TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

 

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák