www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Hamarosan kezdődik az idei

 30. MEDIAWAVE

3. állomása

 

  

NYÁRI BEREK

„Cinema Paradiso” &

természetbe ágyazott improvizációk

Mediawave Nyári Tábor

és Közösségi Együttlét

- film & zene & közösség

& környezettudatos lét -
a Kund kastélyban és a madárparadicsomban

  

2021. július 18-24. 

 

*** 

 

 

Hamarosan kezdődik az idei

 30. MEDIAWAVE

3. állomása

 

  

NYÁRI BEREK

„Cinema Paradiso” &

természetbe ágyazott improvizációk

Mediawave Nyári Tábor

és Közösségi Együttlét

- film & zene & közösség

& környezettudatos lét -
a Kund kastélyban és a madárparadicsomban

  

2021. július 18-24. 

 

*** 

 

etnik Archív
2022. január SzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVH Aktuális program:
2022.01.22.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREKRSS

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 ... utolsó »
2021.07.03. 18:23

LEZAJLOTT A RAVAZDI "NÉPFŐISKOLAI GONDOLAT" TALÁLKOZÓ - A MEDIAWAVE KERETÉBEN


Második "újrakezdő" találkozóra hívta - június 25-26. - az utóbbi másfél évben a népfőiskolai gondolat újraértelmezése irányába elmozduló Mediawave és az ebből kibontakozó, formálódó, 7 település többségében civil szervezeteit és önkormányzatait összefogó "Otelló Népfőiskola - Sokorói kisközösségek" kisrégiós hálózat. Az előző másfél év két találkozójának folytatása elakadt az újabb és újabb járványhullámok okán, ezért az újrakezdés gondolata. Közben formálódni kezdett a Felső-Dunántúli Népfőiskolai Gondolat Hálózat is, ezért a meghívottak ebből a körből kerültek ki, Csallóközt a Felső-Dunántúlhoz gondolva. A találkozó videódokumentációja ide kattintva tekinthető meg.

 

2021.05.19. 17:46

ÚJ MEDIAWAVE KEZDÉSE EGY HÓNAPPAL ELTOLVA


Már a program tervezésnél sejtettük, hogy az első két alkalom és az utolsók is meglehetősen bizonytalanok, de bíztunk is, mert annyira meglódult az oltás, hogy akár össze is jöhetett volna. Azért csak csöndes, óvatos kezdést terveztünk és számunkra kicsit kultikus a pünkösdi időszakra, mert vagy 15 éve ekkor tartjuk Ravazdon a Mediawave záró, értékelő találkozóját, buliját. Mostanság nem sok értékelendő történt velünk, de a nyárelőtől szüretig tartó új Mediawave koncepció kezdésének nagyon jó dátumnak tűnt a pünkösd. De ha nem, nem, akkor rá egy hónapra, június 25-26 futunk neki ötödjére. Egyszercsak sikerül.

Öröm az ürömben, hogy a tervezett csöndes kezdés miatt, ide gondoltuk a 30 éves Mediawave találkozó első, bár nem a legfőbb találkozási alkalmát, inkább csak a környékbeli munkatársaknak és szimpatizánsoknak. Amikor azonban a meghívó kiküldése után 2-3 nappal száz fölé emelkedett a visszaregisztrálók száma, ami azótatovább nőtt, kicsit megrémültünk és elgondolkodtunk a megvalósíthatóságon. Ilyen mérvű találkozásnak jelenleg nincs meg a törvényi háttere. Ezért kényszerültünk egy későbbi dátumot választani.

 

2021.04.26. 14:59

INDUL A MEDIAWAVE "ÚTON" ONLINE FILMFESZTIVÁLJA


Ugyan a pandémia miatt ismét nem sikerült a "klasszikus" április végi-május eleji időpontban megvalósítanunk élőben a 30. Tartóshullám / Mediawave Együttlétet, de azért kitartunk és online filmfesztiválos hagyományainkhoz híven útjára indítjuk a 7. online filmfesztiválunkat. A hetes sorszámból is látszik, hogy e formát nem az vírushelyet okozta kényszer hozta számunkra, hanem több éve kísérletezünk az online filmfesztiválos forma meghonosításával. Eme előzetes gyakorlat jól jött számunka a jelenben kialakult kényszerhelyzet miatt. Itt jelezzük, hogy amint sikerült megvalósítani, klasszikus filmversenyünkkel is megjelenünk, amely csak részben azonos az online programmal, mert a pandémia ellenére a nemzetközi filmkészítő világ egy része még mindig idegenkedik az online formától. Érdekesség képpen megjegyezzük, hogy többen visszavonták az online vetítés jogás, miután megtudták, hogy a klasszikus filmversenybe is bekerültek. A "részletek"-ben - táblázatos formában - elérhető/letölthető az online filmversenybe jutott filmet listája. Az online filmverseny filmjei pedig ide kattinva tekinthetők meg, műfaji bontásban. A filmek június 9-ig tekinthetők meg ebben a formában.

 

2021.04.25. 15:37

ÚJ, KÖZÖSSÉGI ÚTON A MEDIAWAVE


Mint már jeleztük, de talán nem is kellett volna, mert a helyzet közismert, hogy immár negyedik alkalommal sem sikerült megvalósítani a jubileumi, 30. Tartóshullám / Mediawave Együttlétet. 2020-ban áprilisban, szeptemberben, majd végső elkeseredésünkben decemberben próbáltuk megvalósítani hagyományos nyáreleji újjászületés ünnepünket, de az önkormányzati félelmek, majd az újabb hullám megjelenése ezt lehetetlenné tette. Aztán abban reménykedtünk, hogy az idén talán megtehetjük. Hiszen már látjuk, érezzük a kora nyár, a virágzás misztériumát, de be kellett látnunk, hogy az óvatos nyitás, bár egyfajta újjászületés élményt kinál, még nem az igazi időszak megszokott együttlétformánk gyakorlására.

 

"De kell-e nekünk a megszokottat vágyni?" - merült fel, motoszkált, érlelődött egy idő óta a Mediawave szervező stábjában a gondolat, mely nemrég beérett és formát öltött. Az előzményekből is tán jól érzékelhető, hogy a hagyományos forma négyszer is levetett bennünket a hátáról. A makacs fiatal ember erre azt mondja, hogy én akkor is betöröm, erőltetni fogom, bármennyire is nem akar működni. A megvalósított 29 év tapasztalása azonban már érett "együttlét"-té tett bennünket. A jelen megvalósíthatatlansága tán azt is jelenti, elég volt ebből a formából (ennyi). Az új, az elkövetkező - részben biztosan - új világ lehet, hogy új formákat vágy, netán valamiféle újrakezdést kinál.

 

 

Belőlünk az utóbbit, az újrakezdést, újragondolást hozta ki a pandémia. De a rendszerváltás/rendszerváltozás utáni helyzetet átélve, hiszen ennek hevében indultunk annak idején, tudjuk, sokféle újraindulási kísérlet indul be a járvány lecsengése múltán, miközben a többség a "régi élet" visszakapásáért fog küzdeni. Szerintünk utóbbi illúzió, mert ahogy a bölcs mondás rég kiérlelte, ugyanabba a folyóba kétszen nem lehet belelépni.

 

A Mediawave - ha nem is folyó -, de a 29 év alatt több csermelyt, búvópatakot elindított, amelyekből több egy idő után összeért és tán már kis pataknak is nevezhető lett. Most új, nemcsak művészetek közvetítésére, hanem a kisközösségek (újra)építésére hangsúlyosan építő forrrások keresésébe fogunk, melynek alapja a magyar vidék, elsősorban a Felső-Dunántúl lesz, a Csallóközbe való átnyúlással.

 

Hogy a rébuszokból átváltsak a gyakorlati megvalósítás terepére, mindez azt jelenti, hogy az eddig megszokott 5 napos "fesztiválformát" térben és időben is szándékoltan kis, a kisközösségek élesztésére alkalmasabb formára bontjuk, mert hisszük, hogy közösségeket (újra)építeni, csak kicsiben lehet. Kerülve a mára már megszokottá, sőt sztenderdnek elfogadott, szolgáltatás alapú művészet és kultúraközvetítési formát. A "Növelés vagy Nevelés" célkörből, mi az utóbbit választjuk, mintegy ellene menve a mát uraló, elüzletiesedett formáknak. Elsőre Don Quijote-i küzdemelnek tűnhet elhatározásunk, de nem, mert megelőzi 10 évnyi (2011-ben kezdtük) közösségi formákkal való kísérletezés, amelynek sikeres elemei ma már bizakodással töltenek el bennünket a jövőre nézve.

 

A következő helyszíneken és időpontokban tervezzük megvalósítani új típusú elgondolásainkat, amelyeket persze befolyásolhat a pandémia további alakulása, de egy olyan rugalmas hálót hoztunk létre, amely egyes elemeinek sérülése esetén is működőképes maradhat. És vannak előre átgondolt "B" megoldásaink is.

 

Május 23-24. – Ravazd (Sokoróalja)
Június 10-12. – Mindszentkálla (Balaton felvidék)
Július 8-10. – Kiscsősz (Somló környéke)
Július 19-25. - Somogyfajsz (madárparadicsom, Matula bácsi világa, Somogy)
Július 28-31. – Écs (Sokoróalja)
Augusztus 6-7. – Somorja (Csallóköz)
Augusztus 16-17. Őriszentpéter (Őrség)
Szeptember 3-4. - Kajárpéc (Sokoróalja)
Szeptember 24-25. - Ravazd (Sokoróalja)
Október 1-2. – Dunaszerdahely (Csallóköz)
 

Program

A fenti helyszínekre az általunk szervezett részletes programot hamarosan nyilvánosságra hozzuk. Fontos tudni, hogy ez csak egy programváz lesz, mert a közösségi alapú szervezés okán az utolsó pillanatig számos csatlakozás várható.

 

Kiket várunk

Azt is fontos megjegyeznünk, hogy a közösségi együttműködést szorgalmazó szemléletünk miatt a "klasszikus" vagy "nézelődő" közönség  valószínű nem vagy nehezen találják meg a helyüket nálunk. Azok közösségi beilleszkedése lesz gördülékenyebb, akik valamilyen formában együttműködni szeretnének velünk és a többi ottlévővel. A hozzánk érkezőknek, együttműködésre vágyóknak valamivel előzetesen készülniük kell, amivel be tudnak csatlakozni az együttműködések folyamába.

 

Környezettudatos elemek

Más szempontból is tudatosan kell hozzánk érkezni, a felkészületlenek számára könnyen riasztók lehetnek az alkalmazott környezettudatos működési módszerek. Pl. a helyszínek többségén nem lesz üzleti alapú vendéglátás. Közösségi asztallal és közösségi főzéssel biztosítjuk közös jóérzéseink kulináris hátterét, amely azonban nem jelent ingyenes fogyasztást. Aki nem csatlakozik a rendszerhez, az nem is fog részesülni belőle.

Saját poharat, tányért és étkészletet is hozni kell (amit egyébként a járvány is indokol), hogy csökkentsük a szemétképződést. Aki nem hoz, az kellemetlen helyzetbe kerülhet.

 

A további részleteket folyamatosan tesszük nyilvánossá.

 

 

 

 

 

2020.03.07. 15:16

ÍGY SZÖKKEN SZÁRBA "KISKERT" KÖZÖSSÉGÉPÍTŐ KEZDEMÉNYEZÉSÜNK


A lassú visszavonulásban lévő volt fesztiváligazgatónk, aki azért még jelentős részt vállalt az idén a programszervezéből, ma magot vetett és palántát duggatott virágládákba, hogy legyen kellő mennyiségű "zöld" az Együttlétre. Előtte azonban a győri piacon járt, de még semmilyen palántát sem talált az árusoknál. Ezért saját kertjéből sóskát, metélőzellert és snidlinget szedett ki, valamint spenót, rukkola és tölgyfaszínű saláta magot ültett 9 virágládába, amelyeket dughagymával "gyuggatta" körül. És nagyon reménykedik, hogy utóbbiak kellő nagyságúra nőnek, míg az előzőek rendesen elbokrosodnak április végére. Kövessétek példáját, hogy ily módon is rendesen "zöld együttlét" lehessünk, ha annak eljön az ideje.  Másoktól is várjuk a híreket a kiskertek növekedéséről és kizöldeléséről. És meg lehetne osztani egymással a tapasztalatokat, milyen növényekkel lehet, érdemes még kísérletezni.

 

2020.03.02. 14:17

A MEDIAWAVE KISKERTJE - CSATLAKOZZ TE IS!


A  következő Mediawave kiscsőszi helyszínének gazdája, szervezőtársunk, Kovács Norbert "Cimbi" vetette fel, hogy ha már annyira gerjesztjük a közösségi lét, hozzáállás burjánzását, akkor a közösségi reggelire termeljünk friss hagymát, retket, snidlinget. Mindent, ami "zöldelés ünnepünk" idejére fogyaszthatóan szárba tud szökkenni. És ő biztosít hozzá területet, melegházat. Az ötletet gyorsan magáévá tette a szervezőcsapat és március elsejére tűztük ki a napját, hogy közösségi munkával elindítjuk közösségi kertünket. Nagy volt a lelkesedés és meglehetősen szép számmal gyűltek a jelentkezők az első akcióra, mikor jött a rossz hír, hogy elsejére országos esőt jósol a meterológia. Úgy döntöttünk, hogy az előző estéig várunk, hogy visszafogjuk a lekesedést, vagy nekiinduljunk. Az előrejelzés továbbra is kitartóan esőt jósolt, ezért kompromisszumos ötletként lemondtuk az indítást, ellenben a különböző helyszínek szervezőcsapatait továbbra is vártuk, hogy legalább egy megbeszéléssel és az ahhoz kapcsolódó közösségi asztallal erősítsük kapcsolatunkat.

 

 

Aztán, ahogy az lenni szokott nagy pánik esetén, kiderült, hogy Kiscsősz valamiféle isteni védelem alatt áll, mert ott bizony nem esett az eső, egy kis csöpögés kivételével. Úgyhogy egy másik kompromisszumos döntéssel elültettük a Mindszentkálláról hozott szőlővesszőket, a ravazdi ringlócsemetéket, továbbá közösségi kiskertünk egy részét is megástuk és el is vetettük különböző hagyma- és retekfélékkel. Ellenben a melegházat nem építettük meg, meghagyva azt az utánunk jövő, kertészkedésre kiéhezett közösségünk tagjainak. Az ottlévők pedig elkezték működtetni a közösségi asztal, ami a szokásokhoz híven némikébb túlpörgött, a bőségesen hozott asztalravalóktól. Cimbi sáfrányos, gazdagra telített levesétől, a Mediawave szarvasszalámijáig, a legalább 15 féle édes és sós süteményig, pogácsáig, a ravazdi Otelló pálinkától a szinte megszámlálhatatlan palack mindszentkállai házi borig.

 

 

Mindamellett a beszélgetés, a különböző szervező csoportok egymásra hangolódása is jól alakult. Részletes tapasztalatcserék zajlottak délután négy óráig.

 

 

A visszajelzésekből tudjuk, mások, távoliak is szívesen csatlakoznának közösségi kiskert akciónkhoz, ezért kidondoltunk egy megoldást. Akinek kedve és lehetősége van, egy virágládába ültessen olyan zöldeket otthon, amelyek beárhetnek április végéig. És természetesen hozza magával a közös elfogyasztás céljából.

 

2020.02.29. 21:27

INDUL A MEDIAWAVE "ÚTON" ONLINE FILMFESZTIVÁLJA


A Mediawave szervező csapata 2014-ben, azaz hét éve indította el a mai kor technikai lehetőségeit kihasználó, az akkoriban itthon újszerűnek számító kezdeményezését. Az újdonság az volt, hogy nemcsak az "Együttlét" mozitermeiben, hanem az internet adta lehetőségeket kihasználva is megmutassa a világ friss filmtermésének egy szeletét szimpatizánsainak, valamint azoknak, akik aktuálisan nem tudtak ellátogatni az Együttlétre. Az online filmverseny nem azonos a Mediawave "klasszikus" filmversenyével, külön kell évről évre nevezni rá. Ezeket a filmeket is szakmai zsűri értékeli, azonban kiegészítésként az online néző is szavazhat rájuk (közönségdíj).

 

A történeti hűség kedvéért megjegyzendő, mert a gyanútlan néző nem biztos, hogy tisztában van vele, de 2014-ben a filmalkotók nagy része még elhatárolódott az időben korlátozott (2 hónap) internetes megjelenés elől. A hét év elteltével jól érzékelhető, hogy ez az idegenkedés fokozatosan csökkent, és ma már egyre több filmalkotó gondolkodik úgy, hogy ezen a fórumon sokkal több nézőt érhet el, mint a lehetséges klasszikus módszerekkel. Az is jól látható, hogy gombamód szaporodnak a világban az online filmfesztiválok. Fogadjátok szeretettel ezen egyre erősödő kezdeményezésünket.

 

Örömmel vennénk, ha kapnánk visszajelzéseket a filmek lejátszhatóságáról és az esetlegesen fellelt hibákról (k.klesitz@gmail.com). Az internet évről évre egyre jobb minőségű verziók megjelentetését teszi lehetővé, de nem mindenki rendelkezik azonos internetsebességgel, nekünk pedig nehéz eltalálni, hogy a jelenben melyik az a kompromisszumos minőség, amely minél jobb minőséget és minél több elérhetőséget biztosít. Az "Úton" Online Filmfesztivál felülete ide kattintva érhető el.

 

2019.11.24. 021:06

SAJTÓKÖZLEMÉNY A KONZORCIUMI PARTNERÜNK HONLAPJÁN


Konzorciumi partnerünk, a Csaba Kulturális Egyesület a Táncművészetért, saját weboldalán is nyilvánosságra hozta projektünk sajtóközleményét. Az érdeklődőknek érdemes a weboldal többi információját is átböngészni. A weboldal itt érhető el.

A sajtóközlemény: A Nemzetközi Művészeti Alapítvány a Csaba Kulturális Egyesület a Táncművészetért partnerségével az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program EFOP-5.2.2-17-2017-00074 kódszámú Transznacionális együttműködési pályázaton Növelés vagy nevelés? – közösségalakító tevékenységek Magyarország hátrányos helyzetű térségeiben című felhívásra benyújtott pályázatával 50.000.000 Ft támogatást nyert. A projekt megvalósításának időszaka: 2017. november 01. - 2019. november 30.

A két éven át tartó projekt elsődleges célja a közösségalapú életmód és kultúraterjesztés erősítése volt a vizuális művészetek, valamint a népi kultúra és hagyományok alkalmazásával a magyarországi konvergencia régiókban élők számára.

A projekt megvalósítása konzorciumi partnerségben történt a Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány és a Csaba Kulturális Egyesület a Táncművészetért együttműködésével, akik a programjaik megvalósításában fontos hangsúlyt helyeztek a környezetvédelem, a környezettudatosság fontosságára, az esélyegyenlőség szerepének növelésére és a hátrányos helyzetűek felzárkóztatására.

A megvalósításában négy külhoni civil partnerrel kötöttek együttműködési megállapodást. Ezek olyan szervezetek, amelyek a helyi és térségi közösségük számára kulturális tevékenységeikkel segítik a külhoni magyar kultúra ápolását.
1. Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért – Székelyudvarhely
2. Erdélyi Magyar Kulturális Egyesület (EMKE) – Szilágysomlyó
3. Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) – Sepsiszentgyörgy
4. Na'conxypan Polgári Társulás – Dunaszerdahely

A projekt keretében a közösségfejlesztés területén történő jó gyakorlatok, tapasztalatok átvétele és átadása történt, melyet egy szakmai és módszertani kiadványban rögzítettek. Két év alatt 12 műhelymunkán, és 8 tanulmányúton vettek részt a célcsoport tagjai és a szakértők. A projekt keretében szervezett tanulmányúton több mint 40 magyarországi szakember vett részt. A pályázatban megvalósuló szakmai kutatásban 100 fő romániai és 100 fő magyarországi közösségfejlesztésben részt vevő szakemberrel végeztek összehasonlító kérdőíves vizsgálatot a közösségfejlesztésben szerzett tapasztalataikról. Az eredményekről összehasonlító kutatási zárójelentés is készült.

A program egyik vezérfonala volt a szegénység elleni sikeres küzdelem, leghátrányosabb helyzetű, döntően vidékies kistérségekre fókuszálva. A kiemelten fontos volt még az önszerveződésre, stratégiai jövőformálásra képes helyi és térségi közösségek kialakítása, megismerése a hátrányos helyzetű térségekben, valamint olyan programok, együttlétek generálása, melyek a helyi közösségek bevonását és a közösségi élmények megteremtését hangsúlyozzák. Összekötve a különböző művészetek által képviselt kultúrát a helyi hagyományok hétköznapi értékeivel.

A projekt eredményeiről és további híreiről az e célra létrehozott alhonlapon olvashatnak, melynek elérhetősége www.mwave.irq.hu.
 

2019.11.16. 021:06

SAJTÓKÖZLEMÉNY - "Növelés vagy Nevelés?" közösségalakító tevékenységek Magyarország hátrányos helyzetű térségeiben


A Nemzetközi Művészeti Alapítvány a Csaba Kulturális Egyesület a Táncművészetért partnerségével az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program EFOP-5.2.2-17-2017-00074 kódszámú Transznacionális együttműködési pályázaton Növelés vagy nevelés? – közösségalakító tevékenységek Magyarország hátrányos helyzetű térségeiben című felhívásra benyújtott pályázatával 50.000.000 Ft támogatást nyert. A projekt megvalósításának időszaka: 2017. november 01. - 2019. november 30.

A két éven át tartó projekt elsődleges célja a közösségalapú életmód és kultúraterjesztés erősítése volt a vizuális művészetek, valamint a népi kultúra és hagyományok alkalmazásával a magyarországi konvergencia régiókban élők számára.

A projekt megvalósítása konzorciumi partnerségben történt a Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány és a Csaba Kulturális Egyesület a Táncművészetért együttműködésével, akik a programjaik megvalósításában fontos hangsúlyt helyeztek a környezetvédelem, a környezettudatosság fontosságára, az esélyegyenlőség szerepének növelésére és a hátrányos helyzetűek felzárkóztatására.

A megvalósításában négy külhoni civil partnerrel kötöttek együttműködési megállapodást. Ezek olyan szervezetek, amelyek a helyi és térségi közösségük számára kulturális tevékenységeikkel segítik a külhoni magyar kultúra ápolását.
1. Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért – Székelyudvarhely
2. Erdélyi Magyar Kulturális Egyesület (EMKE) – Szilágysomlyó
3. Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) – Sepsiszentgyörgy
4. Na'conxypan Polgári Társulás – Dunaszerdahely

A projekt keretében a közösségfejlesztés területén történő jó gyakorlatok, tapasztalatok átvétele és átadása történt, melyet egy szakmai és módszertani kiadványban rögzítettek. Két év alatt 12 műhelymunkán, és 8 tanulmányúton vettek részt a célcsoport tagjai és a szakértők. A projekt keretében szervezett tanulmányúton több mint 40 magyarországi szakember vett részt. A pályázatban megvalósuló szakmai kutatásban 100 fő romániai és 100 fő magyarországi közösségfejlesztésben részt vevő szakemberrel végeztek összehasonlító kérdőíves vizsgálatot a közösségfejlesztésben szerzett tapasztalataikról. Az eredményekről összehasonlító kutatási zárójelentés is készült.

A program egyik vezérfonala volt a szegénység elleni sikeres küzdelem, leghátrányosabb helyzetű, döntően vidékies kistérségekre fókuszálva. A kiemelten fontos volt még az önszerveződésre, stratégiai jövőformálásra képes helyi és térségi közösségek kialakítása, megismerése a hátrányos helyzetű térségekben, valamint olyan programok, együttlétek generálása, melyek a helyi közösségek bevonását és a közösségi élmények megteremtését hangsúlyozzák. Összekötve a különböző művészetek által képviselt kultúrát a helyi hagyományok hétköznapi értékeivel.

A projekt eredményeiről és további híreiről az e célra létrehozott alhonlapon olvashatnak, melynek elérhetősége www.mwave.irq.hu.
 

2019.10.22. 09:09

NÖVELÉS vagy NEVELÉS? közösségalakító tevékenységek Magyarország hátrányos helyzetű térségeiben


30 évvel a rendszerváltás után, ez a nagy kérdés mocorog manapság egyre több közösség vagy rendezvényszervezőben. Az ok, hogy ma az ország szinte minden szegletét, a legkisebb településeket is ellepték a rendezvények, a fesztiválok, akik e jelzőt ragasszák magukra jogosan vagy jogtalanul. Mert mi is a fesztivál? Sokféle definíció létezik, de vegyük talán a legegyszerűbbet: közösségi ünnep. E megfogalmazás mily messze van a napjainkat uraló üzleti fesztiválok szemléletétől, amelyek leginkább a „fogyasztás ünnepei”, vagy a városi (választási) fesztiváloktól, melyek pedig nyíltan vagy burkoltan választási célokat szolgálnak, a (ingyen) „cirkuszt és kenyeret a népnek”, ősi római metódus reprodukálásával. Nem kis áttételes károkat okozva az egyes előadóknak, együtteseknek, mert aktuálisan ugyan megkapják munkájuk, tehetségük ellenértékét, de egy éven belül nem tudnak visszatérni ugyan arra helyszínre, városba, mert ha már fizetni kell a közönségnek, a többség elgondolkodik és megvárja a következő ingyenes választásit…

De akkor hol van az igazság? Hol az igaz út?

Projektünkben az erről gondolkodásra és gyakorlati megoldások összegyűjtésére kerestünk partnereket, itthonról, keletről és nyugatról, tágabban a Kárpát-medencéből. Kicsit és nagyon vidékieket. Mert ha baj van, a vidéki ember (még) összeszalad, és megpróbál segíteni… Talán ilyen egyszerű az „új”, de amúgy lassan feledésbe merülő hagyományos formákra építő gondolkozás. Keressük, válasszunk a fogyasztás alapú (növelés) formával szemben, a közösség – fel, újra építő – formákat (nevelés). Sok közösségre alapozó formát körbejártunk, ízlelgettünk, gyakoroltunk az elmúlt két év során, mert szerencsére rengeteg hagyományos, megújított hagyományos, vagy teljesen új megoldás létezik, amelyeket mindenképpen érdemes még tovább gondolkodni, kísérletezni velük. A gondolatébresztő bemutatkozásokról videók készültek, amelyek a Mediawave Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány weboldalán (www.mediawave.hu), a projekt aloldalán megtekinthetők. Készült – konzorciumi együttműködésben - egy 75 oldalas „színes-szagos” kiadvány is, amely alaposan összefoglalja a projekt lényeges elemeit, amely ide kattintva érhető el. Köszönjük mindenkinek az együttműködését, aki részt vett a kiadvány elkészítésében és reméljük, hogy találtok benne – a magatok, és a közösségetek számára is hasznos, gondolatot, kezdeményezést. (További részletek a mellékletben tekinthetők meg!)

 

 

  

A pályázatot az EFOP-5.2.2-17 Transznacionális együttműködések című felhívás alapján nyerte a Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány, konzorciumi partnerségben a békéscsabai Csaba Kulturális Egyesület a Táncművészetért szervezettel. A nyertes projekt 2017. november 1. és 2019. november 30. között kerül meggvalósításra, „NÖVELÉS vagy NEVELÉS?" Közösségalakító tevékenységek Magyarország hátrányos helyzetű térségeiben (azonosítószám: EFOP-5.2.2-17-2017-00074) címmel, 50.000.000 Ft vissza nem térítendő, 100%-os mértékű állami támogatottsággal.

 

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 ... utolsó »
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák