www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu
etnik Archív
2019. május SzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsP Aktuális program:
2019.05.24.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

Filmek

A tartótiszt

The Spymaster

Magyarország
Rendező: VARGA Ágota
64 min. 2013,
szöveges, magyar nyelv, angol felirattal
Forgalmazó: Filmira Bt.
E-mail:
Gyártó: Filmira Bt.
E-mail:
Forgatókönyv: Varga Ágota
Operatőr: Markert Károly
Zeneszerző: Varga Ábel
Vágó: Szalai Károly
Narrátor: Varga Ágota
Szereplők:
Balás Béla, Reisz Pál, Vincze József

A dokumentumfilm teljesen új szemszögből mutatja be a Kádár-korszak állambiztonsági munkájának egy szeletét. Először szólal meg egykori tartótiszt, ráadásul a katolikus egyházi vonalról, másrészt a szembesítés módszere, mint kendőzetlen párbeszéd új megvilágításba helyezi és még hitelesebb képet ad az akkori állambiztonság céljairól, beszervezési eszközeiről és a végrehajtás módszereiről.

 

Főszereplője egy volt rendőrtiszt, „a tartótiszt”, számtalan ügynök, hálózati személy beszervezője és tartója. Fő szakterülete az „egyházi reakció” elleni harc.


Előbb a Komárom megyei Rendőr főkapitányságon teljesít szolgálatot, majd a 80-as évek közepén a fővárosba kerül, és országos szinten folytatja megkezdett tevékenységét egészen a rendszerváltásig, e terület egyik felelős irányítójaként, mint a Belügyminisztérium III/III-1-b alosztály vezetője alezredesi rangban.


A dokumentumfilmben saját életét tárja elénk, nagy hangsúlyt fektetve az évtizedeken keresztül végzett titkos feladatára, kezdve a belső motivációjától, szakmai fogások bemutatásán keresztül a film vége felé kiteljesedő utolsó összegzéséig. Miközben betekintünk a dossziéhalmazok sokasága közül kiemelt, végtelen mennyiségű jelentésekbe, az egykor szigorúan titkos iratokba.


A főhős szembesítése megfigyeltettjeivel - köztük ma plébános, egykor káplán; ma templomigazgató, egykor egyházi gimnáziumi igazgató; ma megyéspüspök, egykor plébános -, a felek közti beszélgetések érzékeny pontokat feszegetnek és rávilágítanak arra, a kérdés a mai napig sem rendeződött.


A film karakter és korrajz egyben, és annak a felismerése, hogy szavakkal le lehet zárni ugyan a múltat, de mélységeiben és igazán feldolgozni, abból okulni, ki-és megbeszélés, akár a fájdalmas szembesítés nélkül nem lehet.

Fontosabb bemutatási helyek:
  • Budapest - Uránia Nemzeti Filmszínház
  • Zágráb-Zagrebdox (Világpremier)
  • Kolozsvár-Filmtett
  • Los Angeles - Filmfesztivál
Díjak:
  • Elismerő oklevél
VARGA Ágota

Varga Ágota Balázs Béla-díjas filmrendező közel 100 dokumentumfilmmel a háta mögött. Több jelentős nemzetközi és hazai filmfesztiválokon díjazták filmjeit. A legtöbb elismerést a SZEMÜNK FÉNYE, a LESZÁRMAZOTTAK, a PORRAJMOS – cigány holokauszt című filmjei kapták. 1992 óta szabadúszó filmrendezőként dolgozik, alkotásait rendszeresen műsorra tűzik a közszolgálati csatornák. Általában vitára ingerlők a filmjei, melyeket jelentős sajtóvisszhang kísér.

Filmira Bt.

Kapcsolódó anyagok:

Filmblokkok:

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák