www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

fotósorozatok a Mediawave történetéből

 

 
fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 

 

fotósorozatok a Mediawave történetéből

 

 

fotósorozatok a Mediawave történetéből

 

 
fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 

 

fotósorozatok a Mediawave történetéből

 

etnik Archív
2020. február SzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSz Aktuális program:
2020.02.23.
0102030405060708091011121314151617181920212223242526272829

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

MEDIAWAVE ARCHÍVUM (1991-2019) :: 1992 :: ÚJSÁGCIKKEK :: JÖN A VILÁG MOZIZNI

JÖN A VILÁG MOZIZNI

1992

 

Tudományos felfedezésen túl mi a film? Vásári mutatvány, új művészeti ábrázolás, a tömegszórakoztatás huszadik századi nagycirkusza? Amíg ábrázolásmódja, képei lekötnek ezen nincs mit gondolkodni, elég annyi: hatnak. Idén áprilisban kilencedik alkalommal rendezik meg Győrben a MEDIAWAVE Nemzetközi Vizuális Művészeti Fesztivált. A vizuális kultúra terjesztésére és népszerűsítésére a szervezők alapítványt hoztak létre. Dr. Soós Katalinnal, a Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány titkárával beszélgettünk.

 

Az alapítványt olyan független csoportok és szervezetek alapították, akik a socialista rendszer idején a földalattiság határán, megtűrtként folytatták tevékenységüket. Most politikamentes társadalmi, közösségi kezdeményezésként próbálnak kapcsolatot teremteni más művészeti ágakkal, valamint e műfajban igyekeznek a fiatal alkotó számára bemutatkozási lehetőséget biztosítani. Az alapítvány fő célja a Győri Nemzetközi Vizuális Művészeti Fesztivál megrendezése. Az adótörvény változásával módosult az alapítványok helyzete. Hiszen ettől az évtől kezdődően, akik támogatják az alapítványt, csak akkor vonhatják le a támogatás összegét az adóalapból, hogyha az illető alapítvány erre külön igazolást szerez be az APEH-től. Mi ezt az igazolást peldás gyorsasággal megkaptuk, tehát támogatóink levonhatják befizetésüket az adóalapjukból.


— A filmszakma, a napilapok ás egyéb médiák is foglalkoznak a tavalyi győri nemzetközi videofesztivállal, hol tartanak a szervezésben?


— A fesztiválra két kategóriában nevezhetők alkotások: általános és kisebbségi. Főleg filmeket és videókat várunk, de a vizuális szó jelzi, hogy szívesen látunk más, rokon művészeti kategóriába tartozó alkotást is, amely kis népek szellemi és életmódbeli kisebbségek problémáival foglalkozik. Eddig 350 mű érkezett, több mint 20 országból. Olyan helyekről is érkeztek filmek, ahonnan a tavalyi fesztiválra nem. Jött Brazílából, Indiából, Törökországból, Svédországból.


— Nemrég Spanyolországban jártatok egy a győrihez hasonló fesztiválon, sikerült újabb kapcsolatokat szerezni?


— A fesztivál szervezése közben sok európai rendezvény szervezőjével kerültünk kapcsolatba. A spanyolországi Cidade de Vigo nevű nemzetközi videofesztivál szervezőivel így ismerkedtünk meg. Meghívásukra utaziunk Vigo-ba január 21-én öt napra. Egyrészt a szervezés tekintetében tapasztalatokat gyújtöttünk, másrészt alktókkal vettük fel a kapcsolatot és meghívtuk néhányukat a győri fesztivalra. Az ott tartózkodásunkat mindenféle szempontból sikeresnek mondhatjuk, hiszen új forrásokat fedeztünk fel a fesztivál számára. Meghívásunk egyik oka, hogy a Győri Vizuális Műhely öt filmje került bemutatásra speciális magyar program keretében. (Hartyándi Jenő: Egykor Gyimesben jártam, Tanai Csaba: Lassulás, Hadarics Gábor: Hamm, Nagy Péter: Eset-t, Újvári Sándor-Szelőczei József: Divertimentó) Rövid ismertetést tartottunk a magyar videózás helyzetéről. A vetítést követően pedig sajtótájékotatóra került sor helyi és tartományi újságírók részvételevel. Főleg a magyarországi politikai helyzetről kérdeztek. Érhető, hiszen tapasztalataink szerint nem sok információ jut el rólunk és Kelet-Európáról még Európa részeire sem. — Lejárt az alkotások beküldésének határideje, most mi a következő lépés?


— Február 29-én kezdődik az előzsűrizés. Meglepő, hogy arányait tekintve kevés itthoni film érkezett. A határainkon túl élő magyarság köréból, valamint a világ más részeiről kifejezetten nagyszámú, kisebbségi problémákkal foglalkozó alkotást kaptunk. Sajnos a magyarországi kisebbségek köréből semmiféle reagálás sem érkezett felhívásunkra. Az alkalmat megragadva felhívnánk ismételten a figyelmüket a lehetőségre, tárgyalunk például a közismerten soknemzetiségű Kimle község onkormányzatával, hogy egy napot a novákpusztai kastélyban tartanánk. Most folynak megbeszélések egy angol videorműhely képviselőjével, aki szívesen tartana Győrben a fesztivál idején kéthetes videotechnikai- és elméleti kurzust. Reméljük, hogy az információs elterjesztésre és a művészek meghívására tett erőfeszítéseink eredményesek voltak, és ugyanúgy mint tavaly, idevárhatjuk a világot!
 

Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák