www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 


 

TARTÓSHULLÁM / MEDIAWAVE EGYÜTTLÉT

30. KIADÁS

2020. április 29-május 2.

 

 

 

TARTÓSHULLÁM / MEDIAWAVE EGYÜTTLÉT

30. KIADÁS

2020. április 29-május 2.

 


 

TARTÓSHULLÁM / MEDIAWAVE EGYÜTTLÉT

30. KIADÁS

2020. április 29-május 2.

 

 

 

TARTÓSHULLÁM / MEDIAWAVE EGYÜTTLÉT

30. KIADÁS

2020. április 29-május 2.

etnik Archív
2019. december VHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHK Aktuális program:
2019.12.15.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FILMES & ZENEI & KÖZÖSSÉGI PROGRAM 2019 :: MÁJUS 4. (szombat) - FILMPROGRAM :: EUandME

 

EUandME

16:00

Baka terem 

 

 

Az #EUandME kampány neves európai filmrendezők műveivel kezdeményez párbeszédet arról, hogy milyen hatással van az EU a 17-35 éves fiatalok életére, legyen szó vállalkozások támogatásáról (Party Animal), a határokon átívelő kereskedelemről (A magányos farkas) vagy éppen az alapvető emberi jogokról (Debut).

 

Az #EUandME kampány része a Fiatal Filmrendezők Versenye. A 18 és 35 év közötti fiatalokat megcélzó versenyt az unió összes tagállamában megrendezték. A rangos európai pályázatra 599 szinopszis érkezett be és közülük a díjnyertes filmrendezőkből álló szakmai zsűri öt nyertest választott ki, akik leforgathatják a filmjeiket. A díjazottak közé egy magyar versenyző, Galambos Levente is bekerült.


A nyertesek mindegyike 7.500 Euró támogatásban részesült, emellett ötletét egy híres európai filmrendező mentorálásával forgathatja le. Az elkészült nyertes rövidfilmek nemzetközi bemutatója 2019 májusában lesz.

 

A magyar nyertes a legfiatalabb versenyzőként nyert a verseny Fenntarthatóság és környezetvédelem témakörében.

 

Filmjének szinopszisa: egy idős szerelő javítja a szomszéd lányának játékát. Hála neki, a gazdag szomszéd megújítja a szerelőműhelyét, és a lány rajzot kínál neki. Barátság alakul ki az öregember és a kislány között. A szerelő megmutatja neki, hogyan kell megjavítani a dolgokat.

 

Galambos Levi 21 éves és jelenleg a Budapesti Műszaki Egyetem mechatronikai mérnök szakának hallgatója. A videózás és filmezés iránti szenvedélye a középiskolában kezdődött, ahol iskolai projektekben, osztálybulikon videózott és vágott.

Hobbiját az egyetemen is folytatta, ahol rögtön belépett a kari stúdiójába, ahol azóta is egyetemi rendezvényeken és bulikon videóznak, illetve ők készítették el a Gépészmérnöki kar imagefilmjét is. Tavaly nyáron a VOLT és Sziget Fesztiválon dokumentálta az önkéntesek munkáját. Azóta egy profi filmes csapatban dolgozik operatőrként és vágóként, ahol filmeket, reklámfilmeket és animációkat készítenek. A Fiatal Filmrendezők Verseny lehetőségének nagyon örül, már teljes gőzzel a forgatásra koncentrál. Május 4-én vele és szakértőinkkel egy izgalmas kerekasztal-beszélgetés keretében oszthatjuk meg a fenntarthatósággal és a bemutatott filmekkel kapcsolatos gondolatainkat.             

             

Film szinopszisok:

 

Oona

 

Oona hallgatagon ül apja autójának hátsó ülésén. Hogy szóba elegyedjen a lányával, az apa a közeli fák között megbúvó élővilágról mesél, de süket fülekre talál. Miután megérkeznek a faházba, sétára hívja a lányát, aki elutasítja. Csendesen és szomorúan, az apa a közte és kamaszodó lánya közötti egyre szélesedő szakadékra gondol.


Később vacsorát készít, amihez néhány szál fűszernövényt tervez szedni. Mielőtt kilépne a kunyhóból, megkéri a lányát, hogy öt perccel később zárja el a sütőt.


Ám a lány hamarosan elalszik, és a faház kezd megtelni füsttel. Oona felriad, kirántja a megégett húst a sütőből és kihajítja az ajtón, majd kiszalad az erdőbe, hogy megkeresse az apját, az egyetlen embert, aki segíthet.


Ahogy egyre mélyebben az erdőbe hatol, egyre inkább elbizonytalanodik a dolgában. Amikor hirtelen üvöltést hall, földbe gyökerezik a lába, és egész testében reszketni kezd. Megfordulva egy félelmetes medvével találja szembe magát.


Oona lassan rájön, hogy a medve nem akarja megtámadni. Amint elindul az ellenkező irányba, a lány követni kezdi. Hamarosan visszaérkeznek a faházhoz. Oona megpillantja az apját, és összeölelkeznek. A közöttük lévő fizikai és érzelmi távolság mintha soha nem is létezett volna.


Kisvártatva a medve is megtalálja, amit keres: a megégett húst, amit Oona kidobott. Egy darabig szemléli a vacsora maradványait, majd visszafordul az erdő sötétjébe.
 

 

 

Debut

 

IVAN húsz év körüli fiatal, aki magányosan él. Apja gazdaságában dolgozik, a teheneket legelteti a havas Horvátország fagylepte fenyői között. Esténként azonban Ivan a helyi focicsapat sztárcsatárja, ám mindeközben nehéz küzdelmet vív csapattársa, MARKO iránti érzelmeinek megértésével. A zuhanyzóban véletlenül a fülébe jut a hír, hogy valószínűleg a csapatot egy játékosfigyelő fogja meglátogatni. Mégis ahogyan Marko a közelében van, Ivan gondolatai máshol járnak.


Valóban felkeresi egy játékosfigyelő a futballcsapatot, hogy új tehetségekre leljen. A játék megkezdődik, és Ivan azonnal gólt lő. Marko kitörő örömében átöleli Ivan-t, akin eluralkodnak az érzelmei, és gondolkodás nélkül megcsókolja a fiút. Ivan-t néma csend veszi körül. Könnyek csorognak az arcáról, ahogy magányosan visszasétál a gazdaságukhoz.


Az istállóban ülve, ahol csak a tehenek adják a társaságot, Ivan közeledő léptek zaját hallja, és megfordul megnézni, ki az. Marko lép be, Ivan-ra mosolyog. Az elfogadás és megértés gesztusaként odadobja Ivan-nak a labdát. Kilépnek az istálló sötétjéből és focizni kezdenek kint a mély hóban. A Nap sugarai áttörnek a reggeli ködön.
 

 

 

Party Animal

 

ALEX, egy energikus és elbűvölő 25 éves fiatal, aki a helyi szórakozóhely neonfényeiben és lüktető ritmusában érzi magát a legjobban. Nagy levegőt vesz, és táncolni kezd saját ritmusára.
Alex a hajna

li pasztellszínű fényben hunyorog. Hazaér, de édesanyja még ébren van, és faggatni kezdi Alex-et, hol volt a múlt éjjel. Anyja megemlíti, hogy Alex apja talált munkát neki, ha nem tetszik, akkor keressen magának olyat, ami kedvére való.


Alex új munkahelye egy idősek otthona. Mikor megérkezik, a fő csarnok üres, egyetlen idős úr üldögél csak egy asztalnál. Alex felteszi a fülhallgatóját, behunyja a szemét, és felmosás közben táncolni kezd. Az idős férfi Alex-hez lép, és megkérdi, mit hallgat, így Alex átadja neki a fejhallgatóját. Alex felajánlja a férfinak, hogy megtanítja táncolni.
Ahogyan telik az idő, a férfi gyakorolja Alex táncmozdulatait az idősek otthona különböző helyiségeiben. Hamarosan a többi bentlakó is csatlakozik, tele vannak energiával, és nevetnek. Alex mosolyog, egy ötlet formálódik meg a fejében.
 

 

 

The Living Hostel

 

HEIKE, egy huszonéves fiatal nő, egy lerobbant parasztházban lakik öccsével, MORITZ-cal és nagyanyjukkal GISELA-val.


Egy délután Gisela elmeséli unokáinak, hogy néhai férjével az volt a tervük, hogy keresztül-kasul bejárják Európát – ez a kaland azonban soha nem valósult meg a férfi tragikus halála miatt. Annak érdekében, hogy Gisela kívánságát valóra váltsák, Moritz azt tervezi, hogy istállójukat szállóvá alakítja. A testvérpár felújítja az istállót, amelyet festményekkel, levelekkel és fényképekkel díszítenek.


Rövidesen megérkezik az első vendégük. OSCAR, egy olasz fiatal lép be a szállóba, és elcsodálkozik a falon lévő sok fénykép láttán. Felkínálja saját fotóját a gyűjtemény bővítésére, és belefog egy utazásának elbeszélésébe.


A szállót hamarosan megtöltik a vendégek, akik Európa minden részéről érkeznek. Mindegyikük elmeséli saját kalandjait. Gisela arcán a részleteket hallgatva békés mosoly terül el.


Heike és Moritz elegendő pénzt gyűjt össze, hogy elvigyék nagyanyjukat az útra, de Gisela már nem tud utazni. Azt mondja unokáinak, hogy nélküle kell menniük, hiszen neki már nincs rá szüksége, hogy velük tartson; úgy érzi, a sok látogatóval, akik megfordultak náluk, egész Európa eljött hozzájuk.
 

 

 

The Looner

 

JAN a vadonban él, egy egyszerű kunyhóban a havas lengyel hegyek oldalában. Jan, miután cipőcsatját elszakította túrázás közben, új hótalpat rendel online.


Jan thermo nadrágjában és régi pulcsijában kilép a kunyhóból, hogy üdvözölje a futárt – egy nőt, akit ANA-nak hívnak. Jan-t lenyűgözi a lány szépsége, és ügyetlenül bemutatkozik. Ana azonban arra kéri, hogy írja alá a nyomtatványt, majd elmegy. Jan elhatározza, hogy újra látni akarja, ezért gyorsan új rendelést ad le, és várja Ana visszatértét.


Az elkövetkező napokat Jan nehezen viseli – valahányszor Ana megérkezik, ő nem ura önmagának és szavainak. Végül összeszedi a bátorságát, és meghívja teára. Bár Ana szívesen maradna, nincs ideje rá. Ehelyett azt ajánlja, igyanak egy teát másnap.
Reggel Jan favágó barátja, SIMON kopogtat az ajtón. Csöpög a ruhájából a víz, mert beleesett a folyóba. Jan tudtán kívül Ana megérkezik, és bekukkant az ablakon keresztül. Látja Jan-t Simon-nal és elhamarkodott következtetéseket von le. Jan meglátja őt, megpróbálja tisztázni a helyzetet. Ana, felismerve, hogy ez csak egy újabb példája Jan ügyetlenkedéseinek, felsóhajt, és elmosolyodik.


Visszatérnek a kunyhóba, ahol ropog a tűz, Jan, Ana... és Simon együtt teáznak. Mindhárman kínos csendben ülnek.
 

 

 

Ossza meg ismerőseivel:
Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák