www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

 

 

After three attempts, the new date:

28 April - 1 May, 2021

Kiscsősz, Hungary

 

 

 

After three attempts, the new date:

28 April - 1 May, 2021

Kiscsősz, Hungary

etnik Archív
2014. May ThFrSaSuMoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFrSa Actual program:
2022-01-24
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

WRITE US

Name:
E-mail:
Question:

Newsletter

Name:
E-mail address:
I subscribe for the following newsletters:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Modifying data unsubscription or resending activation:
RANDOM PICTURES

Event calendarRSS

2014-05-03 15:00
Location: FORT MONOSTOR - DANUBE BEACH - FORT CUT - KOMÁROM (HUN),

FAJKUSZ BANDA

(HUN)
Genre: folk music / népzene

The Fajkusz Band connects to the MEDIAWAVE in a hundreds of ways. They were main performers of our every important folk movement they could be fitted musically (last time at the nuptial feast of Méra). Now they can show their expertise in the music of Upper Hungary.
About performers:

 

A zenekar alapítói már öreg motorosoknak számítanak a táncház-zenészek között:
Ernő, a korelnök már a hetvenes években muzsikált Gödöllőn egyetemistaként, majd Sopronba hazatérve az egykori Lajtorja együttes egyik alapítójaként folytatta egészen a kilencvenes évek elejéig.

 

A zenekar megszűnése után már csak egy-egy alkalomra vette kezébe a vonót.


Attila Győrött kezdte a nyolcvanas évek elején, a valmikori Rakonca zenekar egyik alapítója volt, de 1996-ban megszűnt a Rakonca, s ő alkalmi zenekarokkal, zenész barátaival muzsikált tovább. Miután Sopronba költözött, szinte természetes volt, hogy kereste Ernőt, mint egykori lajtorjás zenészt.


Muzsikálni volt kinek, hiszen a Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület néptáncműhelyében sok fiatal és gyermek kedvelte meg a néptáncot, és a táncos alkalmakra kellett a zenekar. A cél egy soproni zenekar megalapítása volt, bár nem volt állandó brácsás, legtöbbször Hanusz Zoltán jött segíteni Komáromból.


A megoldást igazából Ernő fia, Geri jelentette, akinek nem volt idegen a népzene, noha blues herflisként muzsikált Sopronban, hamar rátalált a brácsa harmóniákra - Hanusz Zoltán és Orsós Tamás sokat segítettek neki - , így kialakulhatott a zenekari alap hármas:


Fajkusz Attila - hegedű
Szőke Gergely - brácsák
Szőke Ernő - nagybőgő.


Ez a felállás 2004-ben szólalt meg először, majd 2005-ben már Ölveczky Tamás klarinétozott és tárogatózott a zenekarban, aki ugyan sokat utazik Bajáról Sopronba és vissza, de szívesen jön, és szívesen látjuk. 2010-ben találkoztunk harmonikásunkkal, Erőss Sándorral, aki fiatalabb korában még Csíkszeredában a Hargita együttesnek muzsikált. Mivel ő a szomszéd faluban, Harkán lakik, néhány földrajzi anomáliát (pl. Baja) leszámítva soproni zenekarnak tekintjük magunkat. Ez azért jó, mert a soproniak is így tekintenek ránk, és ez jó érzés.


2009-ben kiadtunk "Anno" címmel egy CD-t, amelynek anyagából táncszínházi műsor is készült a Sopron Táncegyüttes lábára Sipos Ferenc és Boka Gábor rendezésében, és még ebben az évben szövetkeztünk a szintén soproni Dalriada zenekarral, akikkel a hazai folk-metál műfaját próbáljuk színesíteni.


Azt gondoljuk, hogy a muzsikusnak előnyére válik, ha táncolnak a zenéjére: a Sopron Táncegyüttes állandó zenekara vagyunk, s utánpótlás csoportját, a Pendelyes Táncegyüttest is szoktuk kísérni, bár mostanában egyre többször a mi utánpótlásunkra, a Lövői zenekarra bízzuk őket. Fontosnak érezzük a fiatalok, gyerekek tanítását, két fiatalabb zenekar is bontogatja szárnyait mellettünk.


Sokat muzsikálunk Sopronban: rendszeres táncházakon, fesztiválokon (pl. Szt. Iván FolkFest, Soproni Szüret stb.), ünnepségeken, vagy a VOLT -on.

 


Sopronon kívül állandó részvevői vagyunk a kiscsőszi Pajta Fesztiválnak, többször játszottunk a Szigeten, és gyakorta muzsikálunk a bécsi Collegium Hugaricumban.


Sok közös műsorunk van a Sopron és Pendelyes táncegyüttesekkel, valamint jó néhány koncert van mögöttünk a Dalriadával.


Azt mondják, hogy muzsikálásunk jó kedvet varázsol - valószínűleg azért, mert mi is így csináljuk.Ossza meg ismerőseivel:
SEARCH


      
MEMBERSHIPS
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

HUNGARIAN FESTIVAL ASSOCIATION
 

 

PARTNER OLDALAK

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Card payment service provider
Cards accepted