www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

 

 

9-13 December, 2020

Kiscsősz, Hungary

 

 

 

9-13 December, 2020

Kiscsősz, Hungary

etnik Archív
2019. June SaSuMoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFrSaSu Actual program:
2020-10-30
010203040506070809101112131415161718192021222324252627282930

WRITE US

Name:
E-mail:
Question:

Newsletter

Name:
E-mail address:
I subscribe for the following newsletters:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Modifying data unsubscription or resending activation:
RANDOM PICTURES

FESTIVAL NEWS

2008-05-01

A kiút(talanság) vetületei


A Defektben, Réthelyi András ütős kisfilmjében Oxit, a középiskola vége felé járó gazdag lányt szülei be akarják nyomni a Közgázra. Ez adja meg a végső lökést a lázadáshoz: lelép egy időre a szabadságot keresve, de szabályokba, falakba pontosabban stricikbe ütközik…
A film sok tekintetben nyitott kapuknál dörömböl, hiszen a fiatalok kitörési vágya, a lánc és kőtábla zúzás óhaja, a második dackorszak nagybetűs, haragos NEMei keményen ott vannak az életben és a filmvásznon is. Ez a korszak egyre inkább tolódik ki, és megoldásra váró, de többnyire megoldatlan kérdésekkel terhes. (Szerencsére ugyanakkor jó példák is lebeghetnek előttünk gondolok itt például a Barátok közt című sorozatból elleshető konfliktusmegoldó stratégiákra).
A film teljesen reálisan, néhol naturalisztikusan vázolja a fent említett korszakot és vetíti rá Oxira, a főszereplő lány életére, aki így a lázadni akaró, de inkább csak toporgó, már masszívan piáló, drogozó és kurvuló, ugyanakkor a szülőket tarháló ifjúság szimbólumává magasztosul.
Az alkotás egy szerepre épül. Ubrankovics Júlia itt éppen nemhogy majdnem, de egyáltalán nem szűz karaktert alakít: Oxit, aki mindenkit maga mögé utasít, divatemós, néhol öntudatos, de leginkább eltévedt kamasz. Polgár Tamás – akit érdemes még megemlíteni – hozva a kötelezőt alakítja Fagy a gettó divat deviáns bandavezérének szerepét.
A cím amilyen egyszerű annyira frappáns, vonatkozhat a kiszúrt kerekű Audira, és az emberi kapcsolatokra is, sőt asszociációkra késztet, mint például a film maga.
Az alkotás részletesen ábrázolja a sznob környezetet, a szabályokat diktáló, Oxit túlvédő, szinte megfojtó szülőket, felidézve felvillantva és a 21. századra átültetve Móricz panamázós tutyi-mutyi világát (mely azért vastagon benne van a magyar levegőben mostanában is), széles, szappanoperás bájmosolyokkal, és témákkal, mint a pillates fittnes, habos kávéval szervírozva.
Aztán halad a film, Oxi lelép, és kirajzolódik előttünk egy másik világ is mindenféle átmenet nélkül, mintha lifteznénk. Szürreális hatásokkal feldobott, mégis valóságos, rideg, már-már, vagy egészen alvilági vidék Az elengedhetetlen motívumok itt is megvannak, mint a pia, a drog, vagy az állatiasba átcsapó szexualitás, a stroboszkópfénynél villanó arcok. Ez az ejtőzés, a lázadás színtere, de egyszer csak kiderül, hogy itt sincs semmi ingyen, a szabadság itt se végtelen, a lapokat itt se lány osztja, pedig vagánykodni szeretne. A stricik az ördögi istenek, a haverok meg szimplán lelépnek.
Kontrasztos, de némileg hasonló is ez a két szubkultúra, szabályok, szabályok és mindig csak szabályok, és újra csak a vergődés, a hová jutottam és ki jött velem döbbent kérdése.
Ezen világok közt vergődik Oxi (hát ja, úgy néz ki a kurválkodásnak, pláne a lázadásnak is vannak határai, főleg ha a kettőt együtt próbálja csinálni valaki), keresi a helyét, de nem találja. Nagy dilemma, a jelenet a telefonfülkénél teljesség a teljességben, szinte az egész film benne van, az összes kérdés költőien újra feltéve – mi legyen, de csak a reményvesztett szemek maradnak.
Pongrácz Balázs
Ossza meg ismerőseivel:
SEARCH


      
MEMBERSHIPS
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

HUNGARIAN FESTIVAL ASSOCIATION
 

 

PARTNER OLDALAK

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Card payment service provider
Cards accepted