www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

 

 

9-13 December, 2020

Kiscsősz, Hungary

 

 

 

9-13 December, 2020

Kiscsősz, Hungary

etnik Archív
2019. June SaSuMoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFrSaSu Actual program:
2020-10-31
010203040506070809101112131415161718192021222324252627282930

WRITE US

Name:
E-mail:
Question:

Newsletter

Name:
E-mail address:
I subscribe for the following newsletters:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Modifying data unsubscription or resending activation:
RANDOM PICTURES

FESTIVAL NEWS

2019-03-14 14:10

A DUNSZT KULTMAGAZIN AZ ÚTON ONLINE FILMFESZTIVÁLRÓL


A csallóközi kultmagazin is  is foglalkoztik a Mediawave, Úton Online Filmfesztiváljával... https://dunszt.sk/2019/03/14/uton-online-filmfesztival/

 

Mit is jelent úton lenni? Legtöbben a különböző külső vagy életmódbeli kényszerek miatt úton lévő népekre (cigányok, más nomád és természeti csoportok), egyénekre és speciális közösségeikre (csavargók, hippik), valamint a helyüket kereső menekültek sorsára, lehetőségeire asszociálunk. De ugyanúgy beleférnek a „kategóriába” a szellemi utakat bejáró művészek, tudósok, akár átlagemberek is.

 

E gondolatmenet hívta életre 2014-ben az Úton kategória ötletét. Az idei Tartóshullám/Mediawave Együttlét fesztiválra 4314 filmet neveztek, amiből az is látszik, mennyire sokféleképpen lehet ezt a kategóriát értelmezni, és műfajilag is mekkora teret enged.

 

Az online filmfesztivál keretében 24 kisjátékfilmet, 17 animációs filmet, 11 kísérleti és 28 dokumentumfilmet, azaz összesen 80 filmet lehet megtekinteni. Tematikusan pedig még színesebb a mezőny, mert az idei fő tematikát képviselő „rítus” filmek mellet, találkozhatnak a nézők zenei és táncfilmekkel, a vidéki, környezettudatos életet bemutatókkal, humoros és drámai alkotásokkal, kisebbségi és migrációs témájúakkal, valamint ismeretlen világokat bemutató filmekkel is Thaiföldtől Örményországig, Kirgizisztántól Egyiptomig, Mexikótól Ecuadorig.

 


A legtöbb film Közel-Keletről, azon belül is Iránból érkezett, szám szerint 17. Mintegy igazolva, hogy nemcsak a világ nagy fesztiváljain aratnak a perzsa nagyjátékfilmek, hanem kisfilmjeik, animációik, valamint dokumentumfilmjeik közt is sok a kiváló alkotás. Meg merjük kockáztatni, hogy hasonló színvonalú és széles átfogású, kortárs perzsa filmválogatás mostanság nem került nyilvánosságra. Vajon mi okozta eme kulturális/művészeti bummot az alig ismert, vagy tán félreismert Iránban?

 

A program másik különlegessége, hogy olyan, első gondolatra tán egzotikus minősítésű országok filmjei közül is csemegézhetünk, mint Burkina Faso, Fülöp-szigetek, Ecuador, Dél-Afrikai Köztársaság, Irak, Kirgizisztán, Thaiföld, Tajvan és a többiek. Egzotikusnak értékeli, gondolja őket európai és amerikai dominanciához szokott gondolkodásunk, miközben filmjeikből sokkal inkább az sugárzik, hogy sok kis tigris meresztgeti a körmét, teljesen más és egyedi filmes nyelveket hozva a felszínre. És a sajátos filmkultúrát képviselő orosz film is új pompájában csillog.

 

Az Online Nemzetközi Filmverseny nem azonos a MEDIAWAVE Nemzetközi Filmfesztivál “klasszikus” nemzetközi és magyar filmversenyével. Bár van néhány film, mely mindkét versenyben bemutatásra kerül, ezeket jelöljük a filmek adatlapján! A filmek április 29-ig láthatók, a szavazatokat legkésőbb március 31-ig lehet leadni. Mindenképpen érdemes szavazni, mivel a szavazók között 25 darab belépőjegyet sorsolunk ki a Mediawave 2019 Együttlétre, Nemzetközi Film és Zenei Fesztiválra.

 

A filmeket itt lehet megnézni!

 

Ossza meg ismerőseivel:
SEARCH


      
MEMBERSHIPS
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

HUNGARIAN FESTIVAL ASSOCIATION
 

 

PARTNER OLDALAK

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Card payment service provider
Cards accepted