www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

  

 

 

Mindszentkálla, 2022. április 29-30.

Kiscsősz, 2022. május 4-7.

Ravazd, 2022. június 4-5.

Somogyfajsz, 2022. július 18-23.

(Mediawave Nyári Tábor)

 


Mindszentkálla, 2022. április 29-30.

Kiscsősz, 2022. május 4-7.

Ravazd, 2022. június 4-5.

Somogyfajsz, 2022. július 18-23.

(Mediawave Nyári Tábor)
 

  

 

 

Mindszentkálla, 2022. április 29-30.

Kiscsősz, 2022. május 4-7.

Ravazd, 2022. június 4-5.

Somogyfajsz, 2022. július 18-23.

(Mediawave Nyári Tábor)

 


Mindszentkálla, 2022. április 29-30.

Kiscsősz, 2022. május 4-7.

Ravazd, 2022. június 4-5.

Somogyfajsz, 2022. július 18-23.

(Mediawave Nyári Tábor)
 

etnik Archív
2022. augusztus HKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSz Aktuális program:
2022.08.18.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

:: 25 ÉVES A GYŐRI NEMZETKÖZI JAZZKONCERT-SOROZAT (1982-84) :: "REPEDÉSEK" - VALAMI JAZZ GYŐRÖTT (1997-ben megjelent emlékkiadvány)

Tisztelt Olvasó!

 

            A kiadvány, melyet a kezében tart, megpróbálja bemutatni egy "periférikusnak" tartott művészeti ág, a jazz egy speciális, az idők során - politikai, gazdasági és eszmei viharok közepette is - életképességét bizonyította "vadhajtását". Pontos elnevezése nincs. Jobb híján nevezzük magyar vagy kreatív improvizatív zenének.

            Az emlékek és történések felfejtésére egy kis provinciális ünnep szolgál ürügyül. Az 1976-ban indított első Győri Jazzklub 1982-83-ban - 15 éve - egy két évig tartó, ma már túlzás nélkül legendásnak mondható nemzetközi jazzkoncert-sorozatot indított, amellyel párhuzamosan beindult az illegalitás határán mozgó JAZZ STUDIUM jazzelméleti kiadvány kiadása, amely 1990-ig 18 számot ért meg. E folyóirat emlékszámát tartja tulajdonképpen kezében a tisztelt olvasó. Visszatérve a koncertekre, a nyolc koncertből álló sorozat két szempontból is történelmi jelentőségű volt.

            Zenetörténeti jelentőségű, mert először adott koncepcionális műsorszerkesztéssel magyarországi bemutatkozási lehetőséget a kortárs improvizatív zene elsővonalas képviselőinek. Olyan világhírű és ma már tudható, hogy zenetörténeti jelentőségű muzsikusok és együttesek léptek fel akkor Győrben, mint az amerikai Anthony Braxton, George Lewis, Roscoe Mitchell Sound Ensemble, Rova Saxophone Quartet, East-West Trió, Burton Greene, Keshavan Maslak, a lengyel Zbigniew Namyslowski, valamint a hazai improvizatív zene kiemelkedő egyéniségei (Szabados György, Dresch Mihály, Grencsó István, Binder Károly, Lőrinszky Attila, stb.).

            Történelmi jelentőségű, mert civil kezdeményezésként először törte meg az állam irányította  kultúrszervező tevékenységet, amely azután a sorozat kényszerű befejezését is okozta. A sorozat nemcsak az ország, hanem a környező országok improvizatív zenét kedvelő rétegét is Győrbe vonzotta.

            E társaság jelentette későbbi alapját a budapesti Közgáz Jazzklub és a Kamaraerdei Jazzfesztivál, az ADYTON Egyesület és a később a MEDIAWAVE Fesztivál szervezőinek.

           

            A 15 évvel ezelőtti események voltak talán túlzás nélkül állíthatóan e zenei terület első igazán kiemelkedő és nemzetközi szintű megnyilvánulási lehetőségei, hiszen addig itthon a zenei élet perifériáján, megtűrten folyt a küzdelem a megismerésért. Az események aktív résztvevőjeként, szervezőjeként is érdekes élmény volt meghallgatni a 15 éve nem hallott, eddig a padlásokon és pincékben porosodó koncertfelvételeket és lapozgatni, beleolvasgatni a JAZZ STUDIUM régi számaiba, amelyekből számomra is meglepő módon, egy lelkesült, közösségteremtő, hittel teli kor képe rajzolódott ki, amelyre már én is csak hellyel-közzel emlékeztem, csak a hangulata maradt és az arra való törekvés, hogy valami többé-kevésbé hasonlót helyzetet hozzunk létre a mai környezetben. A vonzódás máig sem szűnt meg, reményeim szerint talán a hetedik éve működő győri MEDIAWAVE Fesztivál e szellemiség, "a láng egyik fő hordozójává".

 

            Ugyanakkor ezen emlékszám szeretne túllépni az önmagunknak való emlékfa állítás buktatóján, sokkal inkább szeretné bemutatni a kort, a nyolcvanas évek vidéki civil kezdeményezéseit, azok belső, városon belüli mozgáslehetőségeit és a városon túlmutató hatásait, egyre bővülő kapcsolatrendszerét. Dokumentumok, korabeli írások felhasználásával bemutatni azt, hogyan vált előbb országos hálózattá, majd az országhatárokat átlépve, pl. hogyan fonódott egyre szorosabb kapcsolat a vajdasági művészeti élet és e csoport között.

 

            Kassák Klub, Kisörspuszta, a Vajdaság, a Közgázz Klub, mind egy-egy meghatározó hatás, közösségteremtés, szabad szellemiség, nem anyagi érdekeltségen alapuló közös munka, amelyre a mai napig építünk, amelyből építkezünk.

           

            Köszönöm mindenkinek az elmúlt 15-20 év alatti együttműködést, segítséget, támogatást. De tulajdonképpen minek is köszönjem, majd a végén.

 

 

Győr, 1997. március

 

                                                                                    Hartyándi Jenő
A kiadvány oldalanként, PDF formátumban itt letölthető!
Letölthető dokumentumok:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák