www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Hamarosan kezdődik az idei

 30. MEDIAWAVE

3. állomása

 

  

NYÁRI BEREK

„Cinema Paradiso” &

természetbe ágyazott improvizációk

Mediawave Nyári Tábor

és Közösségi Együttlét

- film & zene & közösség

& környezettudatos lét -
a Kund kastélyban és a madárparadicsomban

  

2021. július 18-24. 

 

*** 

 

 

Hamarosan kezdődik az idei

 30. MEDIAWAVE

3. állomása

 

  

NYÁRI BEREK

„Cinema Paradiso” &

természetbe ágyazott improvizációk

Mediawave Nyári Tábor

és Közösségi Együttlét

- film & zene & közösség

& környezettudatos lét -
a Kund kastélyban és a madárparadicsomban

  

2021. július 18-24. 

 

*** 

 

etnik Archív
2020. január SzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsP Aktuális program:
2021.10.24.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

EseménynaptárRSS

2016.04.29. 00:00
Helyszín: MONOSTORI ERŐD - ÉKES SZÍNPAD. - KOMÁROM (HUN),

GRENCSÓ IFJÚSÁGI SZABADCSAPATA - ZÁRÓKONCERT

(HUN)
Műfaj: improvised music / improvizatív zene

Kisgyörgy Ilka – ének, Horváth Hanna – ének, Pálházy Henriett – ének, Cseke Dániel – tenor szaxofon, Kapusi Viktor - szaxofon, Fatima Songoro - altszaxofon,  Garami Sámuel Miksa – trombita,   Menyhért Márton - gitár,    Németh Bendegúz – gitár, Vajsz Kornél - gitár, Kiss Diána - bőgő, Berta Zalán – basszusgitár, Csernovszky Márton - basszusgitár, Katona Márton – dob, Baranyi Bence - dob
 
Tavaly csírázott ki, majd szökkent szárba a magyar jazz avatgarde legfiatalabb generációja Grencsó István keze alatt. A történet onnan indult - nem kis meglepetésre -, hogy Grencsó Pistit, együttlétünk avantgarde jazz oszlopát, meghívták a jazztanszakra szabad zenei kurzust tartani!!! Ehhez hasonló nem történt az elmúlt 30-40 év során. Az még meglepőbb, hogy a kurzus hatása nem múlt el, hanem egy 25-30 fős fiatal muzsikus kör - különböző alkalmakkor - azóta is összejár és alakulgat egy Szabados György szellemét visszaidéző Adyton Zenei Műhely.  És egyre több eredményt tesz le az asztalra. Mi tavaly a Mediawave alatt, majd az Ördögkatlanban is "adtuk alájuk a lovat", most ismét lökjük tovább a szekeret. És már - ugyan még bátortalalnul - de megjelennek a fiatal kis formációk is (Choose Cheese, i m p o r t). Figyeljünk rájuk.

 

Ahhoz, hogy miért érdekes ezen avantgarde új hullám, kell némi zenetörténelmi visszatekintés. Amikor a nyolcvanas évek elején elkezdtünk Pistivel együttműködni, majd barátok lettünk, meglehetősen egyértelmű tény volt, hogy Budapest, többségében amerikai mintákat utánzó jazzistái nem hogy nem fogadták be a vidékről jövő új szelek hozóit (Grencsó Masina formációja Szombathely-Kőszeg illetőségű volt), hanem köpködték és kiközösítették az egyre erősödő és Szabados György szárnyai alatt összefogó magyar improvizatív zenei tömörülést. (Hányszor hallottam saját fülemmel a kor meghatározó, mára jórészt letűnt jazzereitől, hogy ezek semmit sem tudnak, össze-vissza zenélnek, ez ne is jazz, röpködtek a pejoratív jelzők. Azt meg már nem is szeretném kibontani /máshol össze van foglalva/, hogy a szocialista rendszerrel lepaktált hangadói, pártvonalon is konkrét megszorító lépéseket foganatosítottak a közben népies szállal is bővülő avantgardisták ellen.) Emiatt a magyar jazz a nyolcvanas évek közepére két egymással semmilyen szinten nem kommunikáló táborra bomlott. (Gondoljunk itt a magyar nóta, magyar népzene némileg sántító analógiára.) Az avantgardisták szellemi ellenállásba vonultak, szamizdatok lettek, miközben közönségük egyre gyarapodott. És e helyzet kb. két évtizedig nem is nagyon oldódott. Aztán a sokáig meglehetősen belterjes, a nemzetközi fejlődéstől erősen elmaradott magyar jazznek is fejlődtek progresszív vonalai, de a magyar improvizatív zenei vonallal, amely paradox módon, külföldön a magyar jazz elnevezést képviseli (itthon ugye nem!), a mai napig is csak nagyon vékony sávon volt/van érintkezése. Na, ezért meglepetés számomra Grencsó jazztanszakos oktatói felkérése, és még nagyobb meglepetés az, hogy meglehetősen szép számmal jelentkeztek erre fiatal muzsikusok. Amikor Pisti elmesélte a jazztanszakos felkérést, rögvest bedobtam neki, hogy figyi, oly sok zenei műhelyt csináltunk már együtt, nálunk, miért nem próbálkozunk meg eme új generációval. És az új meglepetés, hogy egy nap alatt 10 jelentkező lett rá, majd két napon belül még kettő.  2016-ra pár nap alatt 15-en gyűltek össze!Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák