www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


etnik Archív
2014. május CsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSz Aktuális program:
2020.08.09.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

EseménynaptárRSS

2014.05.03. 21:00
Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),

MONOSTORI ZÖLDELÉSÜNNEP - EDERLEZI - Tavaszi Zsongás

(INT)
Műfaj: közösségi programok / community programmes

zene-tánc-tűz-víz-fényfestés a Duna-parti ártéri erdőben
A tartalma és formája előre nehezen meghatározható, mert az EGYÜTTLÉT egész ideje alatt működő művészeti műhelyek helyben létrehozott kisebb-nagyobb produkciójából fog összeállni, amelyet Boka Gábor, Silló Sándor és Kovács Norbert "Cimbi" fog előadásfolyammá rendezni. 

EGY REMÉLT ÜNNEPRŐL - A cél egy új hangulatú tavaszünnep létrehozása, egy régi, elfeledett újjászületés vagy termékenység ünnep felelevenítéseként, amely eredendően a május elseje környékén zajlott. A természet feléledésétől és kivirágzásától, az első fogyasztható zöld termények megjelenésének megünneplésén és fogyasztásán keresztül, a lányok folyóban, patakban való kultikus első tisztálkodásának szokásáig, amelyet mára elfedett a közelmúlt sör-virslis majális hangulata és napjaink családi bevásárlós hétvégéinek valósága.
 
Előadókról:

 

Az biztos, hogy a tervezett ünnepet a Both Miklós vezette MEDIAWAVE Roma&Magyar Zenei Műhely produkciója fogja zárni, valamint pásztortáncok is bele lesznek építve Kovács Norbert "Cimbi" és barátai jóvoltából (Kádár Ignác, Hahn-Kakas István, Linczenbold Maximilien), további a székesfehérvári Méhkasaula is hozzáteszi a maga fényfestéseit. Mindez és a többi műhely  remélhetőleg kiváló hangulati alapot fog adni az EGYÜTTLÉT zárásához. Benne további specialitásként andalúz flamenco, altáji torokhangú, bolgár, lengyel, észt énekesek, muzsikusok. Ezt a többi művészeti műhelymunka (zene-tánc-képzőművészet) rövid bemutatkozása, az eredmények felvillantása vezeti fel. Az új, mondhatni kísérleti ünnepről való gondolkozás során hatást gyakorolt ránk Kusturica "Cigányok ideje" című filmjében látható vízparti cigányünnep (Ederlezi) hangulata, mert nagyon érzékletesen mutatja be, hogy milyen (is) lehetett egykor a természet téli elfojtás utáni beindulásának ünnepe. Nemcsak a cigányoknál, akik a legtovább őrizték ennek hagyományát, hanem a többi, ezen az éghajlati övön élő népnél is. Rendkívüli, fontos ünnep volt ez, a téli, az elfogyó készletek miatti nélkülözések alóli felszabadulások ünnepe, amikor a természet feléledése, a zöldelés, az abból kinyerhető, fogyasztható termények ismét erőt adtak az élet folytatásához, a gyarapodáshoz, mintegy évenkénti ciklikussággal az ÚJJÁSZÜLETÉS-hez. Ezért volt egykor rendkívüli fontosságú a május elseje körüli időszak, amely kevesek által ismerten a november eleji halottak napjának hat hónapos ellentétpárja. Mára halottaink hagyománytisztelő emlékezete megmaradt, de valószínű, hogy az emberiség egyre nagyobb terményfelhalmozási képessége lassan elhalványította az ÚJJÁSZÜLETÉS vagy TERMÉKENYSÉG kultikus elemekkel átszőtt megünneplését, pontosabban a közelmúlt - most nem részletezett hangulatú - május elseje ünneplésévé korcsosította. A közismert munka ünnepe kifejezés is jól érzékelteti a deformáció erőteljes jellegét.

 

Tehát az, hogy milyen ünnep is lesz a miénk, azt nem tudjuk, csak egyes vélhető elemeit villanthatjuk fel az előképek alapján.

 

Pl. az előbb már említett Roma&Magyar Zenei Műhely, Both Miklós vezetésével bizton hangúlyos elem lesz benne. Pl. tavaly ilyen volt. Both Miklós azóta még tovább is fejlesztette e koncepciót a "Ragyogó Évezred" segítségével, amelyből létrejött a Palimo együttes. E zenekar tagjai is része lesznek a produkciónak, de a régiek közül is sokan. De jönnek bolgár muzsikusok, andalúz flamencosok, talján tűzfújók és ki tudja még kicsodák. Persze ne feledkezzünk a felvidéki népi kultúrát zászlajára tűző ide MEDIAWAVE Népi Műhelyről sem, vagy japán és magyar kortárs táncosokról.

 Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák